Joustava etätyökulttuuri jatkoon
Mistä koostuu ihmislähtöinen organisaatio?
Tulevaisuuden työelämätaidot organisaatiossa
Joustava etätyökulttuuri jatkoon
Ojanen uskoo, että joustava etätyökulttuuri vahvistuu: työntekijät voivat yhä useammin valita, missä ja milloin he kokevat saavansa työnsä parhaiten hoidettua – oli se sitten toimistolla tai sen ulkopuolella.
On siis pohdittava uudelleen, miten oppiminen ja henkilöstön kehittäminen mahdollistetaan parhaalla mahdollisella tavalla. Ojasen mielestä yritysten on järjestettävä kulttuurinsa, visionsa ja arvonsa kohtaamaan muuttuvan työelämän tarpeet.
– Optimitilanteessa työ näyttää tekijöiltään. Työelämän keskiössä ei tällöin ole organisaatio ja sen johto, vaan itse työ ja sen tekijät. Nopeiden muutosten ja epävarmuuden keskellä toimivat yhteistyösuhteet ovat yhteisöjen tärkein valttikortti, ja yhteistyön taustalla oleva osaaminen yksi tärkeimmistä kilpailutekijöistä, hän sanoo.
Mistä koostuu ihmislähtöinen organisaatio?
Ihmislähtöisessä organisaatiossa kukoistavat avoimuus, oikeudenmukaisuus, vapaus ja joustavuus. Teknologian ja tekoälyn kehityksen keskellä on olennaista keskittyä työntekijöiden yksilöllisiin tarpeisiin, jotta organisaation kilpailukyky säilyy ja kasvu on mahdollinen. Avainasemassa ovat siis työelämätaidot.
Yksi tärkeä näkökulma kuljettaessa kohti inhimillistä ja ihmislähtöistä organisaatiota on luoda osallisuuden ilmapiiriä. Työyhteisön jäsenet otetaan tällöin mukaan ratkaisujen muotoiluun, ja työyhteisössä vallitsee arvostuksen, luottamuksen ja turvallisuuden tunne.
– Osallisuus ei ensisijaisesti tarkoita osallistamista. Kaikkien ei tarvitse osallistua kaikkeen, mutta jokaisen täytyy tuntea kuuluvansa yhteisöön ja voivansa halutessaan osallistua. Tärkeintä on toimia niin, että ihmiset lähentyvät toisiaan ja johtoa, ei toisin päin. Usein osallistaminen on jopa päälleliimattua ja todellisuudesta vieraannuttavaa, vieden ihmisiä kauemmas, Ojanen pohtii.
– Toimivassa osallisuuden ilmapiirissä voi esimerkiksi lähteä keskustelemaan, mikä on meille hyvä tapa tehdä hybridityötä. Näin luodaan paitsi työnteon malli, myös yhteistä tarinaa. Mitä monimuotoisempi, oikeudenmukaisempi ja mukaanottavampi työyhteisö on, sen suurempia hyötyjä saadaan tulevaisuudessa. Tämä tarkoittaa organisaatioissa suurta kulttuurista muutosta.
– Hyvä esimerkki monimuotoisuudesta on se, että tiimissä on työntekijöitä eri sukupolvista. Monipuolinen ikäjakauma johtaa luovempaan ajatteluun, ketteryyteen ja innovaatioihin, hän lisää.
Ojasen mielestä organisaatioiden on lisättävä myös ihmisymmärrystä vahvistamalla osaamista ja rakentamalla menetelmiä, joilla päästään kiinni ihmisten todelliseen käyttäytymisen taustaan. Näin saadaan vastauksia siihen, miksi ihmiset toimivat tietyllä tavalla.
– Organisaatioissa on ymmärrettävä ihmisen kokemuksen monimuotoisuutta: ihmisillä on omat tapansa kokea asiat, eivätkä nämä tavat aina noudata niitä sääntöjä, joita organisaation strategia tai prosessit edellyttäisivät. Tämä on ihmislähtöisen kehittämisen perusedellytys, joka on jo itsessään merkittävä murros organisaatiokulttuureille, hän sanoo.