Viesti tehokkaasti AIDA-mallin avulla
Työelämä ja arki on kiireistä ja pirstaloitunutta, ja samalla myös viestintäkanavien määrä on kasvanut merkittävästi. Oppimisen mahdollisuuksista kannattaa Svahnin mielestä viestiä mahdollisimman vaikuttavasti, jotta viesti huomataan ja se erottuu massasta.
– Sekä ulkoisten että sisäisten viestien tulva on kasvanut vaikeaksi hallita. Useimmilla meistä on työarjessa vähän liikaakin seurattavia kanavia. Viestintään voi hyödyntää ohjenuorana esimerkiksi markkinoinnista tuttua AIDA-kaavaa.
AIDA tulee sanoista Attention, Interest, Desire ja Action:
Attention: Herätä kiinnostus. Tee viestistä erottuva. Käytä esimerkiksi kuvia jotka huomataan. Viesti niissä kanavissa, joissa kohdeyleisösi on vastaanottavaisin ja läsnä. Pelkkä intra harvoin riittää.
Interest: Houkuttele lukemaan. Käytä varsinkin otsikoinnissa vahvoja tai poikkeavia sanavalintoja, jotka saavat viestin erottumaan. Älä kuitenkaan viljele niitä pidemmissä teksteissä, koska liika kielikuvilla leikittely muuttuu helposti rasittavaksi. Pysy selkeänä ja ytimekkäänä. Palvele silmäiltävyyttä nostamalla tärkeimmät viestit otsikkoon, ingressiin ja väliotsikoihin.
Desire: Osoita henkilökohtaiset hyödyt. Miksi minun kannattaa käyttää tähän aikaani, ja mitä hyötyä tästä on minulle oppijana? Viestissä kannattaa antaa lupauksia: saat, voit, opit, osaat, pystyt, ymmärrät, kehityt, tiedät, tunnet, huomaat, vahvistut.
Action: Anna selkeät toimintaohjeet. Kannusta toimimaan heti, ja kerro mitä vastaanottajan kannattaa tehdä seuraavaksi. Kerro, keneltä saa lisätietoa. Anna mahdollisuus nähdä, ketkä muutkin ovat ilmoittautuneet.
Vaikuttava viesti herättää reaktion
Oppimisen organisointi ja oppimisinfran kehittäminen kuuluvat HR-työn ytimeen. Oppimisratkaisujen innostava viestintä oikeissa kanavissa on tärkeä osa HR-roolia.
– Salomaa Group viestii henkilöstölleen usean eri kanavan kautta. Intrasta löytyy pisin, yksityiskohtaisin viesti silmäiltävässä muodossa. Tuota sisältöä jaetaan Slack-pikaviestimen ja sähköpostin välityksellä sekä uutiskirjeissä. Tapahtumista kerrotaan myös yhtiöiden omissa live-infoissa.
Viestien rakentamisen ja editoinnin tukena on Salomaa Groupissa luovan kirjoittamisen ammattilainen. Jos sisällöntuotannon ammattilaista ei löydy omasta organisaatiosta, viestin ymmärrettävyys ja kiinnostavuus on Svahnin mielestä hyvä tarkistuttaa kollegalla, joka ei tunne asiaa. Kollegalta kannattaa kysyä, onko viesti ymmärrettävä ja kiinnostava, sekä onko toimintaohje selkeä.
Oletko kiinnostunut kuulemaan lisää?
Varaa 15 min. verkkotapaaminen
Vuoden 2022 NPS-suositteluindeksimme oli 71!
Asiakkaidemme onnistuminen on meille sydämen asia, siksi mittaamme asiakastyytyväisyyttä säännöllisesti mittaamalla NPS-lukuamme. Viimeisin lukumme oli 71 ja voimmekin ylpeänä voimme todeta, että sijoitumme parhaiden joukkoon! Haluamme jatkaa tätä tiellä eteenpäin ja kehittää toimintaamme yhä paremmaksi, joten toivomme, että jatkossakin kuulemme palautettanne, toiveitanne ja kehitysehdotuksianne.