Yhteisöllinen vai yhteistoiminnallinen oppiminen?
Vuopala löytää selkeän eron yhteisöllisen ja yhteistoiminnallisen oppimisen käsitteiden väliltä. Yhteisöllisessä oppimisessa ryhmä on vuorovaikutuksessa keskenään koko työskentelyprosessin ajan esittäen väitteitä ja kysymyksiä. Ytimessä on siis yhteisöllisen ymmärryksen ja uuden tiedon tuottaminen aktiivisen vuorovaikutuksen siivittämänä.
– Yhteisöllisessä oppimisessa roolitus on lisäksi hyvin joustava: rooleja vaihdellaan tilanteen mukaan. Ryhmä pääsee myös yleensä neuvottelemaan ja päättämään oppimisen tavoitteet yhdessä tiettyjen raamien sisällä. Tämän ansiosta projektiin sitoutuminen on vahvempaa, Vuopala selittää.
Yhteistoiminnallista oppimista taas leimaa Vuopalan mukaan ulkoa annettu projekti ja tavoite, tehtävien osittaminen ja melko niukka vuorovaikutus oppimisprosessin aikana. Roolit ovat usein staattiset, eli ne pysyvät samoina koko työskentelyn ajan.
Yhteinen pyrkimys syvälliseen ja laadukkaaseen oppimiseen
Verkossa on Vuopalan mielestä tuettava sellaista työskentelyä, joka todennäköisimmin johtaa syvälliseen, ymmärtävään oppimiseen.
– Parhaimmillaan ryhmässä työskentely laukaisee ymmärtämisen mekanismeja laittaessaan yksilön esittämään ja perustelemaan omia näkökulmiaan, ja vastaamaan ajatuksia herättäviin tai perusteluja vaativiin kysymyksiin. Tämä auttaa yksilöä prosessoimaan ja ymmärtämään opittavaa aihetta syvällisemmin.
Vuopala uskoo, että poikkeusajan mukanaan tuoma etätyökäytäntö on herättänyt yksilöissä kehittämistarpeita ja ideoita omaan verkossa tapahtuvaan työskentelyyn liittyen.
– Kuluneen vuoden aikana on varmasti huomattu, mitä verkossa tapahtuva yhdessä oppiminen vaatii, jotta työskentely on tehokasta ja työ tuottaa tulosta. Moni on todennäköisesti myös huomannut omia heikkouksiaan ja vahvuuksiaan yhteisöllisenä verkko-oppijana tai -työskentelijänä.
Mahdollisuus räätälöidä monipuolinen oppimiskokonaisuus
Verkossa tapahtuvassa yhteisöllisessä oppimisessa on Vuopalan mielestä runsaasti hyötyjä kasvokkain oppimiseen verrattuna.
– Tänä päivänä verkko-oppimisympäristöjen kirjo on valtava: osallistujat voivat olla vuorovaikutuksessa sanoin, kuvin ja videon välityksellä, sekä käyttää hypertekstiä tai virtuaalitiloja. Varsinkin virtuaalisen todellisuudet tilat tarjoavat yhteisölliselle oppimiselle valtavasti mahdollisuuksia, Vuopala iloitsee.
Asynkronisilla keskustelualueilla on Vuopalan mukaan edelleen paikkansa osana verkossa tapahtuvaa yhteisöllistä oppimista. Sen ansiosta osallistujilla on aikaa ymmärtää käsiteltävää asiaa ja pohtia omaa näkemystään. Tämä saa aikaan strukturoidumpaa keskustelua.
Vuopala tuo esille myös verkko-oppimisen tarjoaman monipuolisuuden: verkko mahdollistaa yhteistyön eri tieteenalojen välillä, sekä yli ammatillisten ja kulttuuristen rajojen.
– Virtuaalisuus antaa paljon mahdollisuuksia kollaboraatiolle ja yhteisöllisen oppimisen tulokselle, kun mukaan on mahdollista saada monipuolinen ryhmä.