Psykologiset työelämätaidot reflektointiin

Reflektiivisen työotteen merkitys nousee raketinomaisesti tekoälyn maailmassa. Vaikka reflektio ei ole uusi asia, on sen systemaattinen käyttö vasta yleistymässä. Itsereflektion merkityksestä on puhuttu paljon esimerkiksi Forbesissa. Jaettu reflektio on kuitenkin jäänyt vähemmälle huomiolle, vaikka se onkin ollut merkittävässä roolissa yhteisöllisessä oppimisessa.  

Itsereflektioon ja jaettuun reflektioon perustuva reflektiivinen työote lisää merkitystään raketinomaisesti tekoälyn vallatessa maailmaa. Uusimmassa kvartaalituotannossamme vastataan tähän tuoden asiakkaidemme henkilöstöille keinot pysyä reflektoivan työn kärjessä.  

Reflektiivisen työn kehittäminen on paras keino sopeutua nopeasti muuttuvaan työelämään. Jaettu reflektio on yksinkertaista: se on yhteistä puhetta, siitä mitä meissä on juuri nyt, mitä se merkitsee meille ja miten toimimme sen pohjalta. Reflektio syventää oppimista ja kiihdyttää ihmisten toiminnan sopeuttamista vallitsevaan tilanteeseen.”Ville Ojanen, pääpsykologi (Academy of Brain) 

Sekä itsenäinen että jaettu reflektio ovat olleet valmennustemme keskeinen osa jo vuosia, mutta sen merkityksen noustessa tuomme reflektiotyökalupakkiin uutta potkua systemaattisella lähestymistavalla.” – Iines Vuorjoki, Learning Success Manager (Academy of Brain) 

Kehitä henkilöstösi reflektiokykyä Flash Learning -sisällöillä

Psykologiset työelämätaidot reflektioon on tuotettu Flash Learning –mallilla: noin viiden minuutin mitta, ytimekkyys, selkeys ja kattavaan reflektointiin kannustaminen. Oppimissisällöt johdattavat oppijan syvälliseen asian pohdintaan ja käytännön soveltamiseen. Kaikki sisällöt ovat soveltuvia sekä itsenäiseen opiskeluun että ryhmässä oppimiseen.  

Jos et ole jo ottanut reflektiota henkilöstönne aktiiviseen käyttöön, nyt on aika, sillä muut ovat jo niin tehneet ja tekemässä! Psykologiset työelämätaidot reflektointiin ovat nyt saatavilla! 

Alla kuvatut reflektiosisällöt auttavat henkilöstöäsi ymmärtämään, miksi reflektio on tärkeää ja miten tehdä sitä tehokkaasti.

Tekoälyn tuoma murros – tietotyön kolme osa-aluetta

Tällä videolla keskustellaan tietotyön murroksesta. Tietotyötä tekevien tulisi omata monenlaisia taitoja. Kenties olet jo kuullut puhuttavan kovista ja pehmeistä taidoista. Kolmas, kenties tuntemattomin osa-alue on reflektiivinen työote. Sen merkitys tämän päivän tietotyössä kasvaa, mutta siitä puhutaan yhä vähän. Videon myötä ymmärrät näiden kolmen osa-alueen merkityksen ja saat eväät tietotyössä menestykseen!

Reflektiivinen työote – yksin ja yhdessä

Reflektiivisen työotteen merkitys tämän päivän työelämässä on kasvanut, mutta harva meistä vielä osaa ottaa aikaa reflektiolle. Miksi sinun pitäisi kehittää reflektiivistä työotetta? Reflektiivinen työote on syvällinen ja kestävä tapa kehittää itseään ja työyhteisöä. Se jakautuu kahteen; itsereflektioon ja jaettuun reflektioon. Tätä taitoa kehittämällä opit ymmärtämään asioita syvemmin, vahvistamaan tiimihenkeä ja tukemaan jatkuvaa oppimista yksin ja yhdessä!

Puheeksi ottaminen – Miten aloittaa vaikea keskustelu?

Tällä videolla käydään käytännönläheisesti läpi sitä, miten ottaa haastavia tilanteita puheeksi työpaikalla. Olit sitten huolissasi kollegasta, ilmapiiristä tai alaisesta – tilanteet vaihtelevat, mutta perusperiaatteet pysyvät samoina. Puheeksi ottaminen kannattaa ja tätä tukevaa kulttuuria tulisi jokaisen meistä ylläpitää. Poimi videolta vinkit joko käsillä olevaan tilanteeseen, tai tulevaisuutta varten!

Psykologiset työelämätaidot reflektioon saatavilla eri alustoille

Reflektiosisällöt ovat saatavilla oppimisalustoille osana kirjastoa.

Saatavilla Sharepoint -introihin ja kaikille oppimisalustoille osana mikro-opintokirjastoa.

Kaikki reflektiosisällöt ovat saatavilla niin suomen-, englannin- kuin ruotsinkielellä. Kieliversiot ovat sisällöltään keskenään yhteneväisiä. 

Ota reflektiovalmennukset testiin

Aloita ilmainen testijakso

 – Academy of Brain, the science of Soft Skills learning