Psykologiset työelämätaidot -sanasto | Academy of Brain

Tervetuloa psykologiset työelämätaidot -sanastoon

Olemme koonneet sanaston, joka kattaa laajan kirjon psykologisia työelämätaitoja. Psykologiset työelämätaidot, jotka tunnetaan myös ihmistaitoina, pehmeinä taitoina tai sosiaalisina taitoina ovat psykososiaalisia kykyjä, jotka soveltuvat lähes kaikkiin ammatteihin. Niiden merkitys on kasvanut tasaisesti siitä lähtien, kun termi keksittiin 1960-luvulla, ja nykyään ne tunnustetaan yhä useammin välttämättömiksi taidoiksi nykyaikaisissa työpaikoissa. Psykologiset työelämätaidot tarjoavat monia mahdollisuuksia yksilöille ja organisaatioille menestyä nykypäivän kilpailukeskeisessä ympäristössä.

Tämä on kehittyvä psykologiset työelämätaidot -sanasto, johon lisätään uusia termejä ja päivityksiä sitä mukaa, kun työelämätaitojen tutkimus ja käytäntö etenevät. Tutustu sanastoon ja löydä inspiraatiota oman kehityksesi tueksi.

Jos etsit jotain tiettyä, muista käyttää Command + F (Mac) tai Control + F (Windows).

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: A


  • Ajattelutaidot (eng. Mind management): Ajattelutaidot ovat henkisiä kykyjä, joita käytät tiedon käsittelyyn, ongelmien ratkaisemiseen, päätöksentekoon ja uusien ideoiden luomiseen. Niihin kuuluvat kriittinen ajattelu, luova ajattelu, ongelmanratkaisu ja metakognitio. Yhdessä nämä taidot auttavat sinua ymmärtämään maailmaa, kohtaamaan haasteet tehokkaasti ja luomaan uusia ratkaisuja.
  • Ajattelutapa (eng. Mindset): Ajattelutapa on uskomusten ja asenteiden joukko, joka muokkaa sitä, miten havaitset ja reagoit tilanteisiin. Se on henkinen kehys, jonka kautta tarkastelet haasteita, mahdollisuuksia ja omia kykyjäsi. Ajattelutapa vaikuttaa siihen, miten lähestyt tavoitteita, käsittelet vastoinkäymisiä ja olet vuorovaikutuksessa muiden kanssa, vaikuttaen siihen, miten lähestyt elämää ja ongelmanratkaisua.
  • Aktiivinen kuuntelu (eng. Active listening): Aktiivinen kuuntelu tarkoittaa toisten sanojen kuulemisen lisäksi sitä, että toisen ajatuksiin ja tunteisiin kiinnitetään huomiota.
  • Ammattimaisuus (eng. Professionalism): Ammattimaisuus kuvaa työpaikalla osoitettavaa asennetta ja käytöstä, josta ilmenee pätevyys, muiden kunnioitus ja rehellisyys. Ammattimaisuus luo positiivista työympäristöä ja rakentaa luottamusta kollegoihin, asiakkaisiin ja sidosryhmiin.
  • Analyyttinen ajattelu (eng. Analytical thinking): Analyyttinen ajattelu tarkoittaa taitoa purkaa monimutkaisia ongelmia tai ajatuksia helpommin ymmärrettäviksi osiksi. Se auttaa näkemään yhteyksiä, havaitsemaan malleja ja jäsentämään asiat loogisesti.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: A osa 2


  • Arviointitaidot (eng. Assessment skills): Taidot arvioida, mitata ja analysoida tietoa, suorituksia tai tuloksia jäsennellyllä ja objektiivisella tavalla.
  • Arvostelukyky (eng. Judgment): Arvostelukyky on kyky pohtia asioita, ymmärtää tilanteen eri näkökulmia ja tehdä sen pohjalta järkeviä päätöksiä. Se sisältää tiedon punnitsemisen, asiayhteyden huomioon ottamisen ja harkittuihin johtopäätöksiin päätymisen.
  • Asiakaslähtöisyys (eng. Client orientation/customer orientation): Asiakaslähtöisyys on liiketoimintafilosofia, joka asettaa etusijalle asiakkaiden tarpeiden ja mieltymysten ymmärtämisen sekä niiden täyttämisen yrityksen sisäisten tavoitteiden sijaan. Tavoitteena on varmistaa, että tuotteet, palvelut ja asiakkaan kanssa käytävä vuorovaikutus on räätälöity luomaan pitkäaikaista asiakastyytyväisyyttä ja -uskollisuutta.
  • Avoimuus (eng. Open-mindedness): Avoimuus on ominaisuus, joka määrittää henkilön kykyä olla vastaanottavainen uusille ja erilaisille ideoille, näkökulmille ja mielipiteille. Se tarkoittaa valmiutta tutkia ja harkita näkemyksiä, jotka eroavat omista, ilman välitöntä tuomitsemista tai vastarintaa. Tämä asenne edistää kasvua, rohkaisee oppimiseen ja lisää ymmärrystä.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: B


  • Brainstorming -taidot (suom. Aivoriihitaidot): Aivoriihitaidot tarkoittavat kykyä tuottaa ongelmaan tai kehittämiseen liittyvä joukko ideoita, ratkaisuja tai konsepteja vapaasti virtaavalla, avoimella asenteella.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: C


  • Coaching -taidot / valmennustaidot (eng. Coaching skills): Valmennustaidot ovat kykyjä ja tekniikoita, joita valmentaja käyttää tukeakseen ja ohjatakseen muita tehokkaasti. Näiden taitojen avulla edistetään henkilökohtaista kasvua, parannetaan suoritusta ja edistetään positiivisia muutoksia muiden elämässä.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: D


  • Delegointi (eng. Delegation): Delegointi on prosessi, jossa jaetaan tehtäviä tiimin jäsenille, tavoitteena jakaa työtaakkaa tehokkaasti ja parantaa suorituskykyä. Se sisältää tehtävien antamisen henkilöille, joiden taidot ja kiinnostuksen kohteet sopivat käsillä olevaan työhön.
  • Diplomaattiset taidot (eng. Diplomatic skills): Diplomaattiset taidot ovat kykyjä, joita tarvitaan monimutkaisissa ihmissuhteissa ja ammatillisissa vuorovaikutustilanteissa.  Näihin taitoihin kuuluvat konfliktien hallinta, positiivisten suhteiden rakentaminen ja ylläpitäminen, sopimusten neuvotteleminen ja asioiden käsittely tavalla, joka kunnioittaa erilaisia näkökulmia ja intressejä. Taitojen avulla navigointi onnistuu tahdikkaasti ja tehokkaasti.
  • Monimuotoisuustietoisuus (eng. Diversity awareness): Monimuotoisuustietoisuus tarkoittaa erilaisten moninaisuuden ulottuvuuksien ymmärtämistä ja tunnistamista, mukaan lukien erot rodussa, etnisyydessä, sukupuolessa, iässä, seksuaalisessa suuntautumisessa, vammaisuudessa ja kulttuurisessa taustassa. Se sisältää näiden erojen tunnustamisen ja arvostamisen samalla, kun edistetään osallistamista, tasa-arvoa ja kunnioitusta yhteisössä tai organisaatiossa. Monimuotoisuustietoisuus pyrkii parantamaan vuorovaikutusta ja päätöksentekoa arvostamalla erilaisia näkökulmia ja käsittelemällä ennakkoluuloja.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: E


  • Eettinen ajattelu (eng. Ethical thinking): Eettinen ajattelu on prosessi, jossa käsitellään ja ratkaistaan moraalisia dilemmoja ja ristiriitoja, jotka syntyvät ihmisten, ammattilaisten ja organisaatioiden välisissä vuorovaikutuksissa. Siihen kuuluu periaatteiden ja arvojen arviointi päätöksenteon ohjaamiseksi ja rehellisyyden sekä laadun varmistamiseksi organisaatiossa.
  • Tuomitsematon asenne (eng. Non-judgmental attitude): Tuomitsematon asenne tarkoittaa vuorovaikutusta toisten kanssa siten, että ei muodosteta negatiivisia mielipiteitä tai arvostella. Se tarkoittaa tilanteiden ja ihmisten kohtaamista avoimin mielin, ja hyväksymistä sellaisina kuin he ovat, ilman tuomitsemista tai omien uskomusten pakottamista. Tämä asenne edistää toisia tukevan ja kunnioittavan ilmapiirin luomista, rohkaisten muita rehelliseen viestintään ja toisten ymmärtämiseen.
  • Emotionaalinen tuki (eng. Emotional support): Emotionaalinen tuki tarkoittaa hoivan, empatian, luottamuksen ja kunnioituksen tarjoamista. Se tarjoaa ymmärtämistä, rohkaisua ja tukea hetkellä, kuin toinen sitä tarvitsee, luoden turvaa ja rauhaa.
  • Empatia (eng. Empathy): Empatia on kyky ymmärtää syvällisesti ja jakaa toisen henkilön tunteita, ajatuksia ja kokemuksia. Siihen sisältyy muiden tunteiden tiedostaminen, heidän näkökulmiensa kokeminen sekä vastaaminen myötätunnolla ja toista tukien.
  • Esitystaidot (eng. Presentation skills): Taitoja, joita tarvitaan kiinnostavien ja vaikuttavien esitysten valmisteluun ja suorittamiseen. Tähän kuuluu tiedon viestiminen selkeästi, yleisön huomion saaminen ja sen säilyttäminen sekä esityksen varma ja innostunut toteutus. Vahvat esitystaidot varmistavat, että viestisi ei ainoastaan kuulu, vaan se myös ymmärretään ja muistetaan.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: F


  • Fasilitointitaidot (eng. Facilitation skills): Fasilitointitaidot ovat kykyjä ohjata ja tukea ryhmää saavuttamaan tavoitteensa tehokkaasti. Näihin taitoihin kuuluu valmistelu, selkeiden ohjeiden asettaminen, aktiivinen kuuntelu, ajan hallinta ja sopeutuminen ryhmän tarpeisiin. Fasilitaattorit auttavat ryhmiä navigoimaan prosesseissa, keskusteluissa ja päätöksenteossa tarjoamalla tarvittavat resurssit ja rakenteet, puuttumatta suoraan keskustelun sisältöön.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: H


  • Haastattelutaidot (eng. Interview skills): Haastattelutaidot ovat kykyjä, joita tarvitaan haastatteluihin valmistautumiseen, niiden suorittamiseen ja niihin osallistumiseen. Näihin taitoihin kuuluvat selkeä ja itsevarma viestintä, aktiivinen kuuntelu sekä kyky ilmaista vastauksia harkitusti ja ytimekkäästi. Haastattelutaitojen hallitseminen edellyttää myös aiheen tutkimista ja ymmärtämistä sekä ammattimaista esiintymistä.
  • Halukkuus oppia (eng. Desire to learn): Halukkuus oppia on ammattilaisen jatkuva halu hankkia uutta tietoa ja parantaa taitojaan. Se kuvastaa tutkivaa ajattelutapaa ja avoimuutta uusien ideoiden tutkimiseen ja haasteiden vastaanottamiseen.
  • Havainnointitaidot (eng. Observation skills): Havainnointitaidot tarkoittavat kykyä käyttää kaikkia aisteja huomatakseen, analysoidakseen ja muistaakseen yksityiskohtia ympäristöstä. Ne edellyttävät tarkkaa havainnointia aisteilla. 
  • Hybridityöskentely -taidot (eng. Hybrid work skills): Hybridityöskentely -taidot ovat taitoja, joita tarvitaan menestymiseen etä- ja toimistotyöskentelyn työympäristössä. Näihin taitoihin kuuluu selkeä kommunikointi, järjestäytyminen, teknologian hallitseminen ja sopeutuminen muutoksiin. Hybridityöskentelyn taidoissa tasapainotetaan työ ja henkilökohtainen elämä, pysytään motivoituneena ilman suoraa valvontaa ja työskennellään hyvin sekä kasvotusten että virtuaalisissa ympäristöissä.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: I


  • Ihmistaidot (eng. People skills): Ihmistaidot ovat ihmissuhdetaitoja, jotka mahdollistavat tehokkaan kommunikoinnin, yhteistyön ja ymmärryksen yksilöiden välillä. Näihin taitoihin kuuluvat empatia, aktiivinen kuuntelu, tunneäly, konfliktien ratkaiseminen, tiimityöskentely ja johtajuus.
  • Itsearviointi (eng. Self-reflection): Itsearviointi on sisäänpäin katsomista, ajatusten, tunteiden ja käyttäytymisen arviointia ja niiden takana olevien syiden pohtimista. Tämä tarkoittaa pysähtymistä arvioimaan ajatuksiasi, tunteitasi ja tekojasi, jotta ymmärrät itseäsi paremmin. Itsearviointi auttaa sinua kasvamaan, tekemään parempia valintoja ja parantamaan tapaa, jolla reagoit elämän haasteisiin.
  • Itsensä johtaminen (eng. Self-leadership): Itsensä johtaminen on oman kehityksesi hallitsemista. Tiedät sen, kuka olet ja mihin pystyt ja mihin suuntaan haluat mennä. Se sisältää omien ajatusten, tunteiden ja toimien ohjaamista niin, että pysyt keskittyneenä tavoitteisiisi. Itsesi johtamisella kehität itseäsi jatkuvasti ja teet tietoisia päätöksiä johtaa itseäsi suuntaan, joka on linjassa arvojesi ja tavoitteidesi kanssa.
  • Itseohjautuva oppiminen (eng. Self-directed learning): Itseohjautuva oppiminen on sitä, kun otat vastuun omasta oppimisprosessistasi, päättäen mitä ja miten haluat oppia. Se tarkoittaa sitä, että olet tietoinen omasta oppimistavastasi ja motivoitunut jatkuvaan kasvuun. Asettamalla omia tavoitteita ja seuraamalla edistymistä otat enemmän vastuuta omasta kehittymisestäsi, mikä tekee oppimisesta henkilökohtaisempaa ja voimaannuttavampaa.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: I osa 2


  • Itsesäätely (eng. Self-regulation): Itsesäätely on kyky hallita omia tunteita, ajatuksia ja käyttäytymistä tavalla, joka auttaa sinua hallitsemaan käytöstäsi erityisesti haastavissa tilanteissa. Se tarkoittaa, että tiedät kuinka pysähtyä, pohtia ja tehdä harkittuja valintoja sen sijaan, että reagoisit impulsiivisesti.
  • Itsetuntemus (eng. Self-knowledge): Itsetuntemus tarkoittaa syvää ymmärrystä siitä, kuka olet – vahvuutesi, heikkoutesi, tunteesi, motivaation lähteesi ja mikä ohjaa toimintaasi. Se on tietoisuutta omasta luonteestasi, kyvyistäsi ja siitä, mikä saa sinut toimimaan. Itsetuntemuksen avulla voit selkeyttää tavoitteitasi ja arvojasi, mikä auttaa tekemään parempia päätöksiä ja kasvamaan sekä henkilökohtaisesti että ammatillisesti.
  • Itsevarmuus (eng. Assertiveness): Mielipiteiden, näkökulmien ja omien rajojen esittäminen ja käsitteleminen selkeästi mutta rakentavasti.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: J


  • Jatkuva oppiminen (eng. Continuous learning): Jatkuva oppiminen on käytäntö, jossa hankitaan jatkuvasti uusia taitoja, osaamista ja tietoa omien kykyjen ja ymmärryksen laajentamiseksi. Se edellyttää sitoutumista säännölliseen ja asteittaiseen oppimiseen, joka edistää henkilökohtaista ja ammatillista kasvua ajan mittaan.
  • Johdonmukaisuus (eng. Consistency): Johdonmukaisuus tarkoittaa kykyä ylläpitää samoja standardeja ja laatua ajan mittaan. Se varmistaa luotettavuuden ja yhdenmukaisuuden suorituskyvyssä ja tuloksissa.
  • Johtamistaidot (eng. Leadership): Johtamistaidot ovat ominaisuuksia ja kykyjä, jotka mahdollistavat tiimin tai organisaation inspiroimisen, ojhaamisen ja tukemisen matkalla kohti yhteisten tavoitteiden saavuttamista. Näihin taitoihin kuuluvat tehokas viestintä, strateginen päätöksenteko, konfliktinratkaisu sekä kyky motivoida ja vaikuttaa muihin.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: J osa 2


  • Johtamistaidot (eng. Management skills): Johtamistaidot ovat kykyjä ja ominaisuuksia, joiden avulla tiimiä tai organisaatiota voidaan ohjata ja valvoa tehokkaasti. Näihin taitoihin kuuluvat ongelmanratkaisu, selkeä viestintä ja työntekijöiden motivointi. Ne auttavat johtajaa hoitamaan monenlaisia vastuita, aina strategisesta suunnittelusta ongelmien ratkaisuun ja tuottavan työympäristön ylläpitämiseen.
  • Joustavuus (eng. Flexibility): Joustavuus tarkoittaa kykyä sopeutua muuttuviin olosuhteisiin, vaatimuksiin tai erilaisiin ympäristöihin vaivattomasti ja kestävästi. Se sisältää avoimuuden uusille ideoille, muutoksille suunnitelmissa ja lähetymistavoissa sekä kyvyn hallita odottamattomia haasteita.
  • Julkinen puhuminen (eng. Public speaking): Julkinen puhuminen, eli puhetaito, on puheiden esittämisen taito. Siinä on kyse sanojen ja esitystavan avulla tehtävästä kuulijoiden sitouttamisesta, tehokkaasta viestimisestä, ajatusten selkeästä esittämisestä ja kyvystä luoda yhteys yleisöön. Hyvä julkinen puhuminen ei ainoastaan välitä tietoa, vaan inspiroi ja motivoi.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: K


  • Kasvun mindset (eng. Growth mindset): Kasvun mindset on ajattelutapa, jota määrittää ajatus siitä, että kykyjä ja älykkyyttä ei ole pysyvästi määritelty. Tämän uskomuksen mukaan niitä voidaan kehittää ja parantaa kokeilemalla, ponnistelemalla ja oppimalla.
  • Kekseliäisyys (eng. Creativity): Kekseliäisyys on kyky ratkaista ongelmia nopeasti ja luovasti käyttämällä käsillä olevia resursseja. Se tarkoittaa omatoimisuutta, nopeaa ajattelua ja nokkelia haasteiden voittamisen tapoja, jopa tilanteissa joissa resurssit ovat rajoitettuja.
  • Keskittymistaidot (eng. Focusing skills): Keskittymistaidot sisältävät viisi keskeistä taitoa: huomion hallinta, tavoitteiden asettaminen, priorisointi, ajanhallinta ja itsesäätely. Nämä taidot auttavat yksilöitä suuntaamaan ja ylläpitämään keskittymistään, hallitsemaan tehtäviä tehokkaasti ja säilyttämään tuottavuuden häiriötekijöistä ja haasteista huolimatta.
  • Ketterä oppiminen (eng. Learning agility): Ketterä oppiminen tarkoittaa kykyä ja halua hankkia nopeasti tietoa ja taitoja, sekä soveltaa niitä. Se koostuu kahdesta osasta:  oppimissuuntautuneisuus ja oppimiskyky.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: K osa 2


  • Kirjallinen viestintä (eng. Written communication): Kirjallisen viestinnän taidot mahdollistavat tiedon tehokkaan välittämisen kirjoittamisen kautta. Tähän kuuluu selkeiden, ytimekkäiden ja hyvin jäsenneltyjen viestien luominen. Hyvä kirjallinen viestintä edellyttää oikean kieliopin ja välimerkkien käyttöä, sisällön loogista jäsentelyä ja viestin räätälöimistä kohderyhmälle. Nämä taidot auttavat varmistamaan, että ideasi ymmärretään ja vastaanotetaan tarkoittamallasi tavalla.
  • Konfliktinhallinta (eng. Conflict management): Konfliktinhallinta on järjestelmällinen lähestymistapa tunnistaa, käsitellä ja ratkaista työpaikan konflikteja oikeudenmukaisella ja tehokkaalla tavalla. Se sisältää erilaisten tekniikoiden käyttämistä, joiden avulla voidaan rakentavasti ratkaista ongelmia ja riitatilanteita.
  • Konfliktinratkaisu (eng. Conflict resolution): Konfliktinratkaisu viittaa menetelmiin ja prosesseihin, joita käytetään riitojen rauhanomaiseen käsittelyyn ja ratkaisemiseen. Tavoitteena on saavuttaa oikeudenmukainen ja kestävä ratkaisu, minimoida vastareaktiot ja edistää molemminpuolista ymmärrystä.
  • Konseptointi (eng. Conceptualization): Konseptointi on prosessi, jossa kehitetään ja muotoillaan selkeä ja yksityiskohtainen idea tai konsepti jostakin asiasta. Se usein sisältää ajatusten järjestämisen ja jäsentämisen, jotta asia voidaan ymmärtää ja määritellä kattavasti.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: K osa 3


  • Koulutettavuus (eng. Trainability): Koulutettavuus on kyky oppia ja omaksua uusia taitoja tai tietoa tehokkaasti. Se tarkoittaa sitä, kuinka nopeasti ja hyvin voit omaksua uutta tietoa, soveltaa sitä ja integroida sen työhösi tai päivittäisiin tehtäviisi. Korkean koulutettavuuden omaava henkilö on avoin oppimiselle, ymmärtää käsitteet helposti ja sopeutuu muutoksiin tai uusiin menetelmiin, mikä tekee hänestä monipuolisen ja kykenevän toimimaan erilaisissa tilanteissa.
  • Kriittinen ajattelu (eng. Critical thinking): Kriittinen ajattelu on objektiivinen prosessi, jossa analysoidaan ja arvioidaan tietoa tai asioita, jotta voidaan tehdä perusteltuja päätelmiä ja tehdä harkittuja päätöksiä. Se sisältää tiedon tarkastelun, argumenttien arvioinnin ja eri näkökulmien huomioon ottamisen tasapainoisen ja loogisen päätöksen tekemiseksi.
  • Kulttuuritietoisuus (eng. Cultural awareness): Kulttuuritietoisuus tarkoittaa herkkyyttä kulttuurien välisille eroille ja yhtäläisyyksille. Se pitää sisällään arvojen, asenteiden ja tiedon omaksumisen tavalla, joka kunnioittaa kulttuureja. Kulttuuritietoisuus sisältää myös arvostuksen erilaisia uskontoja, kieliä, tapoja ja viestintätyylejä kohtaan.
  • Kulttuurinen herkkyys (eng. Cultural sensitivity): Kulttuurinen herkkyys tarkoittaa kulttuurisen moninaisuuden arvostamista, kunnioittamista ja arvostamista. Se sisältää eri kulttuuristen käytäntöjen ja tarpeiden ymmärtämisen ja huomioon ottamisen. Kulttuurinen herkkyys vaatii tietoa, tarkkaavaisuutta ja kunnioitusta erilaisia näkökulmia kohtaan. Tavoitteena on optimoida vuorovaikutus huomioimalla kulttuuriset kontekstit ilman ennakkoluuloja tai puolueellisuutta.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: K osa 4


  • Kuuntelutaidot (eng. Listening skills): Kuuntelutaidot auttavat sinua kuulemaan aidosti ja ymmärtämään, mitä muut sanovat. Se ei tarkoita vain sanojen kuulemista, vaan myös huomion kiinnittämistä, empatian osoittamista, pohdintaa ja harkittua vastaamista. Nämä taidot auttavat rakentamaan vahvoja suhteita ja edistämään tehokasta viestintää.
  • Kyseleminen (eng. Questioning): Kyseleminen on keskeinen osa inhimillistä ajattelua ja viestintää. Se on prosessi, jossa pyritään ymmärtämään ja saamaan tietoa esittämällä kysymyksiä, jotka auttavat saamaan vastauksia, selvennyksiä ja uusia näkökulmia. Tehokas kyseleminen edistää oppimista ja merkityksellistä vuoropuhelua.
  • Kärsivällisyys (eng. Patience): Kärsivällisyys on kyky hyväksyä viivästykset, vaikeudet tai kärsimys ilman turhautumista tai maltin menettämistä. Se tarkoittaa haasteiden kestämistä sitkeydellä ilman valitusta tai levottomuutta.
  • Käyttäjäkeskeisyys (eng. User focus): Käyttäjäkeskeisyys on ajattelutapa, jossa käyttäjien tarpeet ja kokemukset asetetaan työn keskipisteeseen. Se tarkoittaa jatkuvaa käyttäjien tarpeiden pohtimista, heidän etujensa ajamista ja heidän näkökulmiensa huomioimista päätöksenteossa. Kun olet käyttäjäkeskeinen, mietit aktiivisesti, kuinka toimintasi, suunnitelmasi tai ratkaisusi vaikuttavat todellisiin ihmisiin, varmistaen, että heidän tarpeensa ja mieltymyksensä ohjaavat työtäsi.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: L


  • Leikkimielisyys (eng. Playfulness): Leikkimielisyydellä tarkoitetaan työtehtävissä ja vuorovaikutuksessa esiintyvää kevyttä, hauskaa ja luovaa energiaa. Se rohkaisee positiivista ja avointa ilmapiiriä, jossa ideat virtaavat vapaasti, edistäen innovaatioita ja yhteistyötä. Leikkimielisyys ei tarkoita kuitenkaan vakavuuden välttämistä, vaan ennemminkin haasteisiin tarttumista uteliaana, innostuneena ja huumorin sävyttämänä. 
  • Looginen päättely (eng. Logical reasoning): Looginen päättely on taito ajatella järjestelmällisesti päästäkseen hyvin perusteltuun johtopäätökseen. Siinä johdetaan alkuoletuksesta tai useammasta oletuksesta loogisia seurauksia. 
  • Luotettavuus (eng. Reliability): Luotettavuus tarkoittaa sitä, että olet johdonmukaisesti luotettava ja täsmällinen toiminnassasi tai suorituksissasi. Se tarkoittaa, että ihmiset voivat luottaa sinuun, koska toimit jatkuvasti odotetulla tavalla, olipa kyseessä työsi tai käytöksesi.
  • Luottamuksen rakentaminen (eng. Trust-building): Luottamuksen rakentaminen on prosessi, jossa luodaan ja vaalitaan luottamusta ihmisten välillä, jotta he voivat työskennellä yhdessä tehokkaammin. Se tarkoittaa vahvojen, suhteiden kehittämistä kollegoiden, asiakkaiden tai yhteistyökumppaneiden kanssa, jotta he voivat tuntea olonsa varmaksi aikeidesi ja kykyjesi suhteen.
  • Luovuus (eng. Creativity): Luovuus kuvaa kykyä käyttää mielikuvitusta ja omaperäistä ajattelua uusien ja innovatiivisten ideoiden, konseptien tai ratkaisujen kehittämiseksi. Se tarkoittaa olemassa olevan tiedon yhdistämistä uusilla tavoilla ja kekseliäisyyden omaksumista ainutlaatuisten ja arvokkaiden tulosten saavuttamiseksi.

Psykologiset työelämätaidot –sanasto: M


  • Mentalisaatio (eng. Mentalization): Mentalisaatio on kyky tunnistaa ja ymmärtää mielentiloja, jotka ohjaavat sekä omaa että muiden käyttäytymistä. Mentalisaatio tarkoittaa näiden mielentilojen, kuten uskomusten, tunteiden ja aikomusten tulkintaa ja ymmärtämistä paremman käyttäytymisen ja vuorovaikutuksen ennustamisen tueksi.
  • Mentorointitaidot (eng. Mentoring skills): Mentorointitaidot ovat taitoja, joita tarvitaan toisten ohjaamiseen, tukemiseen ja inspiroimiseen kohti heidän henkilökohtaista tai ammatillisessa kehitystä. Näihin taitoihin kuuluvat aktiivinen kuuntelu, rakentavan palautteen antaminen, tiedon ja osaamisen jakaminen sekä rohkaiseminen.
  • Merkityksellisyyden tunne (eng. Sense of meaningfulness): Merkityksellisyyden tunne on kokemus siitä, että se, mitä teet, on arvokasta ja merkityksellistä elämässäsi. Se tarkoittaa, että löydät tarkoitusta ja täyttymystä, olipa kyse työstäsi, ihmissuhteistasi tai henkilökohtaisista harrastuksistasi. Kun koet vahvoja merkityksellisyyden tunteita, tunnet, että ponnistelusi ovat tärkeitä ja auttavat jotain itseäsi suurempaa. Tämä lisää motivaatiota, tyytyväisyyttä ja hyvinvointia.
  • Metataidot (eng. Meta skills): Metataidot ovat perustavanlaatuisia taitoja, jotka auttavat sinua oppimaan ja soveltamaan muita taitoja tehokkaasti. Näihin kuuluvat esimerkiksi kriittinen ajattelu, sopeutumiskyky ja itsetietoisuus. Nämä taidot auttavat lähestymään haasteita tehokkaammin, ymmärtämään monimutkaisia tilanteita ja kehittämään oppimisen ja työnteon tapoja. 
  • Mielenhallinta (eng. Mind management): Mielenhallinta on taito järjestellä ja ohjata ajatuksia, tunteita ja toimintoja tavoitteiden saavuttamiseksi. Se tarkoittaa mielen prosessien hallintaa, keskittymistä ja harkittujen päätösten tekemistä tavoitteiden saavuttamiseksi. Hallitsemalla mieltäsi tehokkaasti voit parantaa tuottavuuttasi ja emotionaalista hyvinvointiasi.

Psykologiset työelämätaidot –sanasto: M osa 2


  • Mielikuvitus (eng. Imagination): Mielikuvitus on kyky luoda mielessä uusia ideoita, kuvia tai käsitteitä esineistä ja kokemuksista, joita ei tällä hetkellä ole aistien ulottuvilla tai joita ei ole täysin koettu todellisuudessa. Se kuvaa myös henkistä kykyä nähdä mahdollisuuksia, ajatella kekseliäästi ja tutkia havaintoja.
  • Monipuolisuus (eng. Versatility): Monipuolisuus on taito sopeutua ja toimia erilaisissa tehtävissä, rooleissa ja tilanteissa. Se tarkoittaa joustavuutta ja valmiutta muutoksiin sekä kykyä soveltaa taitoja eri konteksteissa. Tämä taito auttaa menestymään monipuolisissa ympäristöissä, ottamaan vastaan uusia haasteita ja edistämään tehokkaasti eri elämän tai työn osa-alueita.
  • Muutosjohtaminen (eng. Change management): Muutosjohtaminen on prosessi, jossa hallitaan ja edistetään muutoksia liiketoiminnassa tai organisaatiossa.
  • Myötätunto (eng. Empathy): Myötätunto on syvällistä tietoisuutta toisten kärsimyksistä ja epäonnesta sekä aitoa huolta, joka kumpuaa tietoisuudesta.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: N


  • Neuvottelutaidot (eng. Negotiation skills): Neuvottelutaidot tarkoittavat kykyä neuvotella tehokkaasti ja saavuttaa sopimus, joka hyödyttää molempia osapuolia. Näihin taitoihin kuuluu mm. selkeä viestintä, suostuttelutaidot, aktiivinen kuuntelu, kärsivällisyys, ongelmanratkaisu sekä kyky ymmärtää kaikkien osapuolten tarpeita ja intressejä.
  • Nopea ajattelu (eng. Quick thinking) Nopea ajattelu on kyky reagoida nopeasti ja tehokkaasti odottamattomiin haasteisiin tai mahdollisuuksiin. Se tarkoittaa terävänä ja valppana pysymistä, mikä auttaa tekemään nopeita päätöksiä, mukautumaan muuttuneisiin tilanteisiin ja ratkaisemaan ongelmia tehokkaasti.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: O


  • Ongelmanratkaisu (eng. Problem solving): Ongelmanratkaisu on prosessi, jossa tunnistetaan ja voitetaan esteet tavoitteen saavuttamiseksi tai monimutkaisen ongelman ratkaisemiseksi. Se sisältää tilanteen analysoinnin, mahdollisten ratkaisujen tutkimisen ja strategioiden toteuttamisen haasteiden tehokkaaseen käsittelemiseen. Tämä taito on ratkaiseva arkipäivän tehtävissä ja edistymisessä monilla elämän- ja työalueilla.
  • Oppimiskyky (eng. Learning ability): Oppimiskyky sisältää kognitiivisia taitoja, kuten kaavojen tunnistamista, loogista päättelyä ja tiedon analysointia. Nämä taidot auttavat ihmistä nopeasti ymmärtämään ja sopeutumaan uuteen tietoon.
  • Oppimissuuntautuneisuus (eng. Learning orientation): Oppimissuuntautuneisuus kuvastaa yksilön innostusta ja ennakoivaa asennetta uusien kokemusten ja haasteiden omaksumiseen.
  • Organisointitaidot (eng. Organization skills): Organisointitaidot ovat kykyjä, jotka auttavat sinua pitämään asiat järjestyksessä ja hallitsemaan tehtäviäsi tehokkaasti. Niihin kuuluu työn suunnittelu ja priorisointi, määräaikojen noudattaminen ja tärkeiden yksityiskohtien seuraaminen. Hyvät organisointitaidot helpottavat monien vastuiden hallintaa, keskittymistä ja tavoitteiden saavuttamista tehokkaasti.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: P


  • Palaute (eng. Feedback giving): Palaute on prosessi, jossa annetaan rakentavaa ja toimintaan soveltuvaa tietoa yksilöille tai ryhmille heidän suorituksestaan, käyttäytymisestään tai työstään. Se tarkoittaa oivallusten ja havaintojen jakamista, jotka auttavat vastaanottajaa parantamaan, kasvamaan ja saavuttamaan tavoitteensa.
  • Palautteen vastaanottaminen (eng. Feedback reception): Palautteen vastaanottaminen on prosessi, jossa otetaan vastaan ja aktiivisesti käsitellään muilta saatua palautetta omasta suorituksesta, käyttäytymisestä tai työstä. Siihen kuuluu tarkkaavainen kuuntelu, palautteen pohtiminen ja sen harkitseminen, miten se voidaan soveltaa rakentavasti.
  • Palautumistaidot (eng. Recovery skills): Palautumistaidot ovat olennaisia taitoja, joiden avulla voi selviytyä vastoinkäymisistä ja ylläpitää tuottavuutta. Näihin taitoihin kuuluvat joustavuus, mukautumiskyky ja itsearviointi. Palautumistaidot auttavat yksilöitä käsittelemään vaikeuksia tehokkaasti ja säilyttämään työkykynsä.
  • Pehmeät taidot (eng. Soft skills): Pehmeät taidot ovat henkilökohtaisia ominaisuuksia, jotka auttavat toimimaan sujuvasti ja tehokkaasti muiden kanssa. Näihin taitoihin kuuluu hyvä viestintä, tiimityö ja tunneäly. Toisin kuin tekniset taidot, pehmeät taidot liittyvät enemmän siihen, miten hallitset itseäsi ja muodostat yhteyksiä muihin, mikä tekee niistä olennaisia sekä henkilökohtaisen että ammatillisen menestyksen kannalta.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: P osa 2


  • Perspektiivinottokyky (eng. Perspective-taking): Perspektiivinottokyky on taito ymmärtää ja tarkastella tilannetta toisen henkilön näkökulmasta. Se tarkoittaa asettumista toisen asemaan, jotta voidaan tunnistaa toisen ajatukset, kokemukset ja uskomukset, mikä auttaa empaattisempaan ymmärrykseen ja herkempiin vastauksiin.
  • Perustelu (eng. Justification): Perustelu on prosessi, jossa esitetään syitä tai todisteita osoittamaan, että päätös, toimenpide tai uskomus on järkevä, oikeudenmukainen tai tarkoituksenmukainen. Se tarkoittaa selittämistä ja tukemista, miksi jokin on pätevä tai oikein tietyssä asiayhteydessä.
  • Positiivisuus (eng. Positivity): Positiivisuus on optimistisen ja toiveikkaan asenteen ylläpitämistä myös haasteiden edessä. Se tarkoittaa hyvän näkemistä tilanteissa ja elämän kohtaamista asenteella, joka hyväksyy nykyisyyden ja keskittyy mahdollisuuksiin kasvaa ja kehittyä. Positiivisuus inspiroi ja energisoi sinua ja ympärilläsi olevia, luoden tukevamman ja sitkeämmän ympäristön.
  • Power skills: Power skills –taidot ovat olennaisia inhimillisiä kykyjä, jotka auttavat yksilöitä menestymään missä tahansa teollisuudenalassa tai roolissa. Ne sisältävät viestinnän, luovuuden, ongelmanratkaisun ja sopeutumiskyvyn, antaen ihmisille mahdollisuuden tehdä parempia päätöksiä, selviytyä haasteista ja edistää positiivisia muutoksia organisaatioissaan.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: P osa 3


  • Priorisointi (eng. Priotirization): Priorisointi on kyky määrittää, mitkä tehtävät tai tavoitteet ovat ensisijaisia, ja kohdentaa aika ja energia sen mukaisesti. Se tarkoittaa harkittujen päätösten tekemistä siitä, mihin keskittyä. Täten toimimalla varmistetaan, että tärkeimmät ja vaikuttavimmat tehtävät hoidetaan ensin. Tämä ajattelutapa auttaa hallitsemaan useita vastuita tehokkaasti, tasapainottamaan työtaakkaa ja saavuttamaan tavoitteet suuremmalla tehokkuudella omaa hyvinvointia kunnioittaen.
  • Prososiaalinen käyttäytyminen (eng. Prosocial behavior): Prososiaalinen käyttäytyminen tarkoittaa tekoja, joiden tarkoituksena on hyödyttää muita ja parantaa heidän hyvinvointiaan. Se heijastaa aitoa huolta muiden oikeuksista, tunteista ja tarpeista. Prososiaalinen käyttäytyminen sisältää ystävällistä vuorovaikutusta, epäitsekästä toimintaa ja pyrkimyksiä edistää positiivisia suhteita sekä vähentää ennakkoluuloja.
  • Puolueeton ajattelu (eng. Unbiased thinking): Puolueeton ajattelu on kyky lähestyä tilanteita, tietoja tai päätöksiä ilman, että henkilökohtaiset ennakkoluulot, tunteet tai ennakko-oletukset vaikuttavat arvostelukykyyn. Se tarkoittaa faktojen ja todisteiden objektiivista arviointia, eri näkökulmien huomioimista ja päätösten tekemistä oikeudenmukaisuuden ja järkevyyden perusteella.
  • Päätöksentekotaidot (eng. Decision-making skills): Päätöksentekotaidot ovat kykyjä, joita tarvitaan tietoisten ja järkevien valintojen tekemiseen. Näihin taitoihin kuuluu olennaisen tiedon arviointi, nykytilanteen ja toivottujen tulosten ymmärtäminen sekä tehokkaimman toimintatavan valitseminen.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: R


  • Reflektio (eng. Reflection): Reflektio on prosessi, jossa tarkastellaan omia kokemuksia ja toimia. Reflektiolla tavoitellaan parempaa ymmärrystä, jonka avulla voidaan löytää uusia toimintatapoja oppia ja kehittää työskentelytapoja. Se tarkoittaa pysähtymistä ajattelemaan kriittisesti sitä, mitä on tehty, mikä toimii ja mikä ei, sekä käyttämään näitä oivalluksia henkilökohtaiseen kasvuun ja jatkuvaan oppimiseen.
  • Suoraselkäisyys (eng. Integrity): Suoraselkäisyys tarkoittaa kykyä olla rehellinen ja noudattaa vahvoja moraalisia periaatteita. Se sisältää sitoutumisen oikein tekemiseen ja moraaliseen johdonmukaisuuteen ja läpinäkyvyyteen kaikissa toimissa ja päätöksissä.
  • Rehellisyys (eng. Honesty): Rehellisyys tarkoittaa vankkaa sitoutumista totuuteen, rehellisyyteen ja oikeudenmukaisuuteen sekä kieltäytymistä valehdella, huijata tai pettää. 
  • Resilienssi (eng. Resilience): Resilienssi on kyky palautua vaikeuksista ja sopeutua elämän haasteisiin. Se tarkoittaa vahvana ja joustavana pysymistä vastoinkäymisissä, olipa kyseessä henkiset, emotionaaliset tai käyttäytymiseen liittyvät muutokset. Resilienssi auttaa selviytymään vaikeista tilanteista, kasvamaan niistä ja löytämään keinoja edetä, vaikka asiat eivät sujuisi suunnitelmien mukaan.
  • Rohkeus haastaa (eng. Courage to challenge): Rohkeus haastaa on kyky kyseenalaistaa taitavasti. Tämä sisältää rohkeuden puhua määrätietoisesti, puolustaa tarpeellisia muutoksia ja kohdata vaikeuksia sitkeydellä ja päättäväisyydellä.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: S


  • Sanaton viestintä (eng. Non-verbal communication): Sanaton viestintä viittaa kehonkielen, ilmeiden, eleiden ja muiden visuaalisten tai fyysisten signaalien käyttöön viestien ja tiedon välittämiseksi. Se tarkoittaa myöd näiden vihjeiden lähettämistä ja tulkintaa, jotta voimme ymmärtää ja reagoida toisiimme tehokkaasti.
  • Sitoutuminen (eng. Commitment): Sitoutuminen on vastuuntunnetta ja omistautumista organisaation tavoitteiden saavuttamiseksi. Se kuvastaa henkilön innokkuutta ja halukkuutta hoitaa tehtäviä ja vastuita, jotka edistävät organisaation menestystä.
  • Sopeutumiskyky (eng. Adaptability): Kyky sopeutua ja menestyä muuttuvissa olosuhteissa.
  • Sosiaaliset taidot (eng. Social skills): Sosiaaliset taidot ovat taitoja, joita käytämme kommunikoidaksemme ja ollaksemme vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Tämä sisältää sekä sanattoman että sanallisen viestinnän. Näiden taitojen avulla navigoimme sosiaalisissa tilanteissa, rakennamme suhteita ja ymmärrämme sosiaalisia sääntöjä.
  • Sovittelutaidot (eng. Intercession skills): Sovittelutaidot tarkoittavat kykyä puuttua ja ratkaista konflikteja, auttaen ratkaisemaan erimielisyyksiä tai väärinkäsityksiä ihmisten välillä. Näihin taitoihin kuuluu erilaisten näkökulmien ymmärtäminen, avoimen viestinnän edistäminen ja osapuolten ohjaaminen kohti molempia osapuolia hyödyttävää ratkaisua rauhallisella ja empaattisella tavalla.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: S osa 2


  • Sparraustaidot (eng. Sparring skills): Sparraustaidot viittaavat taitoihin, joita käytetään rakentavissa väittelyissä tai keskusteluissa, joissa tavoitteena on haastaa ideoita, hioa argumentteja ja parantaa lopputuloksia. Näihin taitoihin kuuluu kriittinen ajattelu, tehokas viestintä ja kyky käsitellä terveellä tavalla erimielisyyksiä ilman konflikteja.
  • Strateginen ajattelu (eng. Strategic thinking): Strateginen ajattelu on taito nähdä kokonaiskuva ja tehdä  pitkän aikavälin suunnittelmia tavoitteiden saavuttamiseksi. Se tarkoittaa, että ymmärrät mistä lähdet, mihin haluat mennä, ennakoit matkalla tulevia mahdollisia haasteita ja selvität parhaan tavan saavuttaa tavoite. 
  • Stressinhallinta (eng. Stress management): Stressinhallinta on taito käsitellä stressiä terveellä ja tuottavalla tavalla. Se tarkoittaa, että tunnistat, milloin tunnet olosi ylikuormittuneeksi, ja käytät erilaisia strategioita pysyäksesi rauhallisena ja tasapainoisena.
  • Suhteiden rakentaminen (eng. Relationship building): Suhteiden rakentaminen on kyky luoda merkityksellisiä henkilökohtaisia ja ammatillisia yhteyksiä toisten kanssa. Se tarkoittaa luottamuksen, avoimen viestinnän ja keskinäisen tuen edistämistä sekä ihmisten kohtelemista kunnioittavasti ja oikeudenmukaisesti. Vahvat suhteet tekevät työstä nautinnollisempaa ja avaavat ovia uusien taitojen oppimiselle ja menestykselle.
  • Suunnittelutaidot (eng. Planning): Suunnittelutaidot ovat taitoja, jotka auttavat luomaan tehokkaita strategioita tiettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi. Nämä taidot parantavat tuottavuutta, tarkkuutta ja tehokkuutta pilkkomalla tehtäviä, asettamalla prioriteetteja ja ennakoimalla haasteita.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: T


  • Taiteellinen lähestymistapa (eng. Artistic approach): Taito, joka mahdollistaa luovan ajattelun, innovaation edistämisen ja monimutkaisten ongelmien ratkaisemisen uusista näkökulmista.
  • Taiteelliset taidot (eng. Artistic skills): Taiteelliset taidot viittaavat kykyihin ja tekniikoihin, joita käytetään taiteellisten teosten luomiseen, ilmaisemiseen tai tulkitsemiseen. Näihin kuuluvat myös luovuus, mielikuvitus ja kyky viestiä ajatuksia, tunteita tai tarinoita eri medioiden kautta.
  • Tarinankerronta (eng. Storytelling): Tarinankerronta on taito jakaa ideoita, kokemuksia tai tietoa tavalla, joka herättää huomiota ja sitouttaa ihmiset. Se tarkoittaa faktojen ja tietojen punomista kiinnostavaksi tarinaksi, mikä tekee viestistä samaistuttavamman ja mieleenpainuvamman.
  • Tavoitteiden asettaminen (eng. Goal-setting): Tavoitteiden asettaminen on strukturoitu prosessi, jossa määritellään toivottu lopputulos ja tehdään tietoisia toimia sen saavuttamiseksi. Se sisältää tavoitteiden hahmottamisen, suunnitelman luomisen ja aktiivisen työskentelyn askel askeleelta tavoitteen saavuttamiseksi.
  • Tiiminrakennustaidot (eng. Team building skills): Tiiminrakennustaidot ovat taitoja, jotka auttavat luomaan ja ylläpitämään vahvoja, yhteistyökykyisiä ja tehokkaita tiimejä. Näihin taitoihin kuuluvat mm. hyvä viestintä, yhteistyön edistäminen ja tiimin jäsenten ohjaaminen tukemaan toisia. Tiiminrakennus tuo ihmisiä yhteen, parantaa heidän kykyään toimia yhdessä ja tuo lisää tehokkuutta.
  • Tiimityötaidot / Tiimitaidot (eng. Teamwork skills / Team skills): Tiimityötaidot ovat kykyjä, joiden avulla voit työskennellä tehokkaasti muiden kanssa. Näihin taitoihin kuuluu sujuva yhteistyö, selkeä viestintä ja toisten tukeminen yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Se tarkoittaa paitsi omien vahvuuksien mukaan tuomista, mutta myös muiden lahjakkuuksien maksimoimista.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: T osa 2


  • Tunneäly (eng. Emotional intelligence): Tunneäly on kyky havaita, ymmärtää ja hallita omia tunteitaan sekä tunnistaa ja käsitellä muiden tunteita. Siihen kuuluu tunteiden tehokas ilmaiseminen ja niiden hallitseminen sekä ihmissuhteiden hoitaminen empatialla ja harkitsevaisuudella.
  • Tunnollisuus (eng. Diligence): Tunnollisuus on ominaisuus, joka auttaa työskentelemään tarkkaavaisesti ja sinnikkäästi. Se sisältää  perusteellisuuden ja omistautumisen tedhä tarkkaa ja tehokasta tulosta.
  • Työ- ja yksityiselämän tasapaino (eng. Work-life balance): Työn ja yksityiselämän tasapaino tarkoittaa taitona terveellisen tasapainon löytämistä näiden välille. Siinä on kyse työtehtävien yhdistämisestä perheajan, harrastusten ja rentoutumisen kanssa sellaisella tavalla, ettei kumpikaan hallitse elämääsi liikaa. Tämä taito auttaa hallitsemaan aikaa hyvin, asettamaan rajoja ja varmistamaan, että sinulla on riittävästi energiaa ja iloa molemmilla elämänalueilla.
  • Työkaveruustaidot (eng. Colleaqueship skills): Työkaveruustaidot ovat kykyjä, jotka edistävät positiivisia ja ammattimaisia suhteita työtovereiden välillä. Näihin taitoihin kuuluvat tehokas viestintä, keskinäinen kunnioitus, tiimityö, empatia ja kyky tukea ja motivoida toisia.
  • Täsmällisyys (eng. Punctuality): Täsmällisyys tarkoittaa taipumusta olla ajoissa, niin sitoutumusten kuin määräaikojen kohdalla. Se heijastaa kunnioitusta toisten aikaa kohtaan ja auttaa rakentamaan luottamusta ja luotettavuutta. Täsmällisyys tarkoittaa, että hallitset aikaasi tehokkaasti varmistaaksesi, että täytät odotukset ja edistät positiivista työilmapiiriä.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: U


  • Uteliaisuus (eng. Curiosity): Uteliaisuus on voimakas ja innokas halu hankkia tietoa, tutkia uusia ideoita ja ymmärtää tuntemattomia konsepteja. Se ajaa yksilöitä esittämään kysymyksiä, etsimään tietoa ja hakemaan oppimiskokemuksia oman ymmärryksensä laajentamiseksi ja uusien oivallusten löytämiseksi.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: V


  • Vaikuttamistaidot (eng. Influencing): Vaikuttamistaidot ovat taitoja, joiden avulla voidaan tehokkaasti suostutella, inspiroida ja ohjata muiden toimia, päätöksiä tai mielipiteitä ilman, että turvauduttaisiin auktoriteettiin tai pakottamiseen. Näihin taitoihin kuuluvat selkeä kommunikointi, tunneäly, suhteiden rakentaminen, aktiivinen kuuntelu ja empatia. Vaikuttamistaidot auttavat rakentamaan luottamusta, muokkaamaan näkemyksiä ja motivoimaan muita haluttuun lopputulokseen.
  • Vakuuttaminen (eng. Persuasion): Vakuuttaminen on prosessi, jossa ohjataan toista hyväksymään uskomus, asenne tai toiminta järjen, tunteen tai viestinnän avulla ilman painostusta tai pakkoa. Se tarkoittaa toisiin vaikuttamista esittämällä ajatuksia tavalla, joka resonoi heidän arvojensa, tunteidensa tai logiikkansa kanssa.
  • Valmennettavuus (eng. Coachability): Valmennettavuus tarkoittaa yksilön avoimuutta ja valmiutta oppia ja kasvaa palautteen tai valmennuksen kautta. Se tarkoittaa avoimuutta ohjaukselle ja kykyä soveltaa ehdotuksia omien taitojen ja suorituskyvyn parantamiseksi. Valmennettava ei vain etsi rakentavaa kritiikkiä vaan myös omaksuu sen mahdollisuutena kehittyä.
  • Valmentava johtajuus (eng. Coaching leadership): Valmentava johtajuus on johtamistyyli, joka korostaa vahvojen, henkilökohtaisten suhteiden rakentamista tiimiläisten kanssa tavalla, jossa heidän yksilölliset tarpeet huomioidaan ja edistetään heidän henkilökohtaista kasvua. 
  • Vastuullisuus (eng. Reliability): Vastuullisuus tarkoittaa vastuun ottamista omista teoista ja päätöksistä. Työssä tämä tarkoittaa myös vastuun ottamista omasta työstä ja sen tuloksista.
  • Viestintätaidot (eng. Communication skills): Viestintätaidot tarkoittavat kykyä ilmaista ajatuksia ja tunteita selkeästi ja tehokkaasti. Nämä taidot sisältävät kyvyn puhua asianmukaisesti ihmisille, pitää yllä katsekontaktia ja mukauttaa kieli tilanteeseen sopivaksi. Hyvät viestintätaidot sisältävät myös kyvyn kuunnella tarkkaavaisesti, esittää ajatuksiaan selkeästi, kirjoittaa tiiviisti sekä taidon työskennellä ryhmässä tehokkaasti.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: V osa 2


  • Visio (eng. Vision): Visio tarkoittaa taitona kykyä nähdä ja suunnitella tulevaisuutta selkeästi. Se tarkoittaa pitkän aikavälin tavoitteiden asettamista, nousevien trendien ymmärtämistä ja strategioiden luomista halutun lopputuloksen saavuttamiseksi. Tämä taito auttaa inspiroimaan muita, ohjaamaan päätöksentekoa ja edistämään kehitystä ylläpitämällä selkeää ja vakuuttavaa suuntaa.
  • Visionäärinen ajattelu (eng. Visionary thinking): Visionäärinen ajattelu on kyky kuvitella ja hahmottaa, miten asiat voisivat olla nykytilan tai perinteisten rajojen ulkopuolella. Se tarkoittaa suuremman kokonaisuuden näkemistä ja tulevaisuuden mahdollisuuksien ja innovaatioiden ennakointia. Tämä ajattelutapa inspiroi luovuutta ja strategista suunnittelua keskittymällä potentiaaliin ja mahdollisuuksiin, eikä vain olemassa olevaan todellisuuteen.
  • Voimaantuminen (eng. Empowerment): Voimaantuminen tarkoittaa itsenäisyyden ja itseluottamuksen kehittymistä tavalla, jonka vallitessa kokee pystyvänsä tekemään valintoja ja hallitsemaan omaa elämäänsä paremmin.

Psykologiset työelämätaidot -sanasto: Y


  • Yhteinen reflektio (eng. Shared reflection) Yhteinen reflektio on prosessi, jossa yksilöt tai ryhmät kokoontuvat keskustelemaan kokemuksistaan, päätöksistään ja toimistaan. Sen sijaan, että pohdittaisiin yksin, tämä lähestymistapa sisältää näkökulmien ja oivallusten vaihtoa muiden kanssa, mikä rikastuttaa ymmärrystä ja edistää kollektiivista oppimista.
  • Yhteistyötaidot (eng. Collaboration skills): Yhteistyötaidot ovat taitoja, jotka mahdollistavat muiden kanssa tapahtuvan tehokkaan ja harmonisen työskentelyn, joka kulkee kohti yhteistä tavoitetta. Näihin taitoihin kuuluvat aktiivinen kuuntelu, tiedon jakaminen, tehtävien yhteinen suorittaminen, tiimin jäsenten tukeminen ja erimielisyyksien ratkaiseminen neuvottelemalla.
  • Yhteisön rakentamistaidot (eng. Community building skills): Yhteisön rakentamistaidot auttavat luomaan merkityksellisiä yhteyksiä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta ryhmän sisällä. Näihin taitoihin kuuluu mukaan ottavan ympäristön luominen, yhteistyön edistäminen ja yhteisten arvojen tukeminen ryhmän siteiden vahvistamiseksi.
  • Yksilöllisyyden arvostaminen (eng. Valuing individuality): Yksilöllisyyden arvostaminen tarkoittaa jokaisen ihmisen ainutlaatuisten ominaisuuksien, näkökulmien ja panosten tunnistamista ja arvostamista. Se sisältää erilaisten persoonallisuuksien, taustojen ja kokemusten kunnioittamisen ja juhlistamisen, ymmärtäen, että nämä erot rikastuttavat vuorovaikutusta ja yhteistyötä. Tämä lähestymistapa luo osallistavan ympäristön, jossa jokainen tuntee olevansa arvostettu ja voivansa ilmaista aitoa itseään.
  • Ystävällisyys (eng. Kindness): Ystävällisyys on ominaisuus olla ystävällinen, antelias ja huomaavainen muita kohtaan. Se tarkoittaa ihmisten kohtelua myötätuntoisesti ja kunnioittavasti sekä pienten, ajattelevien eleiden tekemistä.

 – Academy of Brain, the science of Soft Skills