Yhteistyö on aikaansaamisen perusta ja yhteistyötaidot korostuvat vahvasti modernissa työssä. Käytännössä yhteistyö on yhteistä työssä oppimista – yhdessä töitä tekevien henkilöiden pohdintaa tilannekohtaisten ongelmien ratkaisemiseksi, erilaisten tehtävien suorittamiseksi tai uusien tilanteiden ymmärtämiseksi.
Jotta yhteistyö toimisi yhä vahvemmin yhdessä oppimisena, se edellyttää vahvojen uusien taitojen oppimista. Organisaatioiden L&D-toiminnoilla on keskeinen ja yhä korostuva rooli tässä. Vahvat yhteistyötaidot ja yhdessä oppimisen kulttuuri vaikuttavat merkittävästi organisaation tehokkuuteen ja tulokseen.
Yhteistyötaidot ja niiden kehittämisen viisi hyötyä
Parempaa ongelmanratkaisua: Erilaisia näkökulmia hyödyntävät tiimit kehittävät kokonaisvaltaisempia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin. Yhteistyö tukee ongelmatilanteiden lähestymistä riittävän monista eri näkökulmista.
Lisää innovaatioita: Yhteistyö johtaa korkeampaan innovaatiotasoon. Yhteistyö on ideoiden jakamista. Yksilölliset vahvuudet yhdistyvät uusiksi ratkaisuiksi.
Lisää työntekijöiden osallistumista ja tyytyväisyyttä: Yhteistyö johtaa työtyytyväisyyden lisääntymiseen ja työntekijöiden vaihtuvuuden vähenemiseen. Työntekijät kokevat olevansa arvostettuja ja saavansa tukea, mikä lisää osallistumista ja sitoutumista.
Lisää ketteryyttä ja sopeutumiskykyä: Nopea sopeutumiskyky on ratkaisevaa nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Yhteistyötaidot parantavat organisaation ketteryyttä edistämällä jatkuvan oppimisen kulttuuria ja työntekijöiden keskinäistä tukea.
Taloudelliset hyödyt: Yhteistyötaitojen kehittäminen tuo taloudellista hyötyä, kuten parempaa kannattavuutta ja kiihtyvää kasvua.
Yhteistyötaitojen tehokas implementointi organisaatioissa
Yhteistyötaitojen ja niihin liittyvän käyttäytymisen tehokas käyttöönottoa edistää mm. seuraaviin asioihin keskittymistä:
Keskinäisen tuen kulttuurin luominen: Kannusta avointa viestintää ja tiimityötä nostamalla keskinäinen luottamus ja kunnioitus toimintaa ohjaaviksi ydinarvoiksi.
Yhteistyövälineisiin investoiminen: Tarjoa työntekijöille teknologiaa ja työtiloja, jotka helpottavat tehokasta yhteistyötä.
Koulutus ja kehitys: Tarjoa jatkuvaa työtekijöiden yhteistyötaitoja kehittävää koulutusta.
Vaikutusten mittaaminen: Arvioi säännöllisesti, miten yhteistyökäytännöt vaikuttavat tiimin suorituskykyyn, työntekijöiden osallistumiseen ja taloudellisiin tuloksiin.
Yhteistyötaitojen kehittäminen on yhä tärkeämpää modernille menestykseen pyrkiville yrityksille. Sijoittamalla yhteistyötaitoihin organisaatiot luovat paitsi olennaista osaamista, myös lisäävät sopeutumis- ja innovaatiokykyä sekä lopulta taloudellista suorituskykyä. Yhteistyön kulttuuri edistää sekä yksilön että organisaation kasvua.
Relevantti kirjallisuus:
S. Lu, H., & Smiles, R.V. (2022). The Role of Collaborative Learning in the Online Education. International Journal of Economics, Business and Management Research.
Adhvaryu, A.R., Kala, N., & Nyshadham, A. (2023). Returns to On-the-Job Soft Skills Training. Journal of Political Economy, 131, 2165 – 2208.
Yang, L., Jaffe, S., Holtz, D., Suri, S., Sinha, S., Weston, J., Joyce, C., Shah, N.P., Sherman, K., Lee, C., Hecht, B.J., & Teevan, J. (2020). The effects of remote work on collaboration among information workers. Nature Human Behaviour, 6, 43 – 54.
Ogunrinde, A. (2022). The Effectiveness of Soft Skills in Generating Dynamic Capabilities in ICT companies. ESIC Market.
Lok, B., Cheng, M.Y., & Choong, C.K. (2021). The Relationship between Soft Skills Training and Development, Human Resource Outcome and Firm Performance. International Journal of Business and Society, 22, 382-402.
– Academy of Brain, the science of Soft Skills learning
Asiantuntijana pääpsykologimme Ville Ojanen
Ville Ojanen toimii pääpsykologinamme. Hänellä on psykologin tutkinnon lisäksi myös kognitiivisen neurotieteen tutkinto. Hänen intohimonsa on ymmärtää ja vaikuttaa ihmiskäyttäytymiseen. Ville yhdistää poikkeuksellisen laajan ja syvällisen ymmärryksen käyttäytymis- ja neurotieteistä käytännön kokemukseen yksilöiden, tiimien ja yhteisöjen kehittämisessä.
Hän on työskennellyt kliinisenä neuropsykologina, HR-ammattilaisena Nokialla ja viisitoista vuotta organisaatiopsykologina, valmentajana ja pääpuhujana. Ville on sarjayrittäjä ja Academy of Brain Ltd:n perustajajäsen. Hän on toiminut Suomen pääministerin kanslian käyttäytymistieteiden neuvonantajatiimissä vuodesta 2020 lähtien, tällä hetkellä ohjausryhmän jäsenenä.
”Change the mind, change the world”