Tavoitteena aktiivinen keskustelu ja oivallukset
Opintokokonaisuuden fasilitaattoreina toimivat Ahti-Heikkinen ja työhyvinvointipäällikkö Jaana Kannus. Aikataulu oli suunniteltu tarkasti minuutilleen. Luennoinnin sijaan osallistaminen ja keskusteluun kannustaminen olivat tärkeässä roolissa: tavoitteena oli saada osallistujat tuomaan esille omia ajatuksiaan ja oivalluksiaan sen sijaan, että päivä olisi koostunut luennoitsijan yksinpuhelusta.
– Emme halunneet lähteä kouluttamaan, vaan innostamaan keskusteluun, jotta ratkaisut syntyisivät osallistujien oivalluksista. Päivän aikana katsoimme opintopolkuun kuuluvia, Academy of Brainin Ville Ojasen valmennusvideoita, joista osallistujat tykkäsivät kovasti. Puhuimmekin hänestä päivän aikana tuttavallisesti Villenä, Ahti-Heikkinen naurahtaa.
Me-we-us -menetelmä käyttöön
Aivan päivän aluksi osallistujat pääsivät esittelemään toisensa. Jokainen keksi oman nimensä alkukirjaimiin liittyvät sanat, esimerkiksi adjektiivit, jotka he kertoivat toiselle osallistujalle. Tämän jälkeen parit pääsivät esittelemään toisensa niiden avulla.
– Tuo tehtävä toimi keventäjänä ja auttoi osallistujia tutustumaan toisiinsa. Iltapäiväkahvilla tähän palattiin muistelemalla, mitä esittelyistä oli jäänyt mieleen. Huomasimme, että esittelemällä jonkun muun kuin itsensä, ennestään toisilleen tuntemattoman ryhmän jäsenet oppivat tuntemaan toisiaan vähän paremmin.
Ahti-Heikkinen kertoo, että päivän aikana käytettiin fasilitointiin pääosin Me-we-us -menetelmää. Tavalla tai toisella asioita pohdittiin ensin itse, sitten pareittain tai pienryhmissä.
– Pienryhmät vaihtuivat pitkin päivää, ja osallistujat vaihtoivatkin istumapaikkoja useamman kerran päivän aikana. Melkein kaikissa osioissa aihetta myös purettiin yhdessä. Ideoita kerättiin post it -lapuille, jotka kiinnitettiin seinälle.
Odotukset saavutettiin, jopa ylitettiin
Ahti-Heikkinen kertoo, että yhteisen oppimisen kokonaisuus onnistui erittäin hyvin niin osallistujien kuin fasilitaattorien näkökulmasta. Moni asia tuntui naksahtaneen kohdilleen.
– Osallistujat lähtivät keskustelemaan aktiivisesti, meillä oli äärettömän kiva porukka! Vaikka esittelimme päivän aikana osallistujille erilaisia malleja ja ideoita, oivaltaminen ja omaksuminen lähti porukasta itsestään. Heiltä löytyi ratkaisuhalua ja oikeanlaista pohdintaa. Yksi onnistumiseen johtavia tekijöitä oli varmasti se, että meillä toimii toisen fasilitaattorin kanssa kemia ja luottamus erittäin hyvin. Keskinäinen ilo tehdä töitä tarttuu varmasti porukkaan!
Osallistujille lähetettiin vielä palautekysely, jossa kysyttiin muun muassa etukäteisodotuksia. Odotusten keskiarvo oli 3. Osallistujilta kysyttiin myös, miten toteutus vastasi odotuksia.
– Tuo keskiarvo oli 4,57, mikä kertoo myös onnistumisesta. Yhdellä osallistujalla odotukset olivat 2, mutta arvio nousi jälkikäteen 5:een, mikä oli aivan mahtavaa! Tämän henkilön osalta olen erityisen ylpeä saavutuksestamme – se oli oikea työvoitto! Tuntuu että saavutimme sellaisen luottamuksen tason, että epäilevimmätkin saatiin herätettyä mukaan, Ahti-Heikkinen toteaa.
Palautetta kysyttiin myös esimerkiksi kokonaisfiiliksestä, ennakkotehtävistä, ryhmän koosta ja järjestelyjen toimivuudesta.
– Jo päivän päätteeksi tuli kommenttia, että päivä oli voimaannuttava, sekä omia ajatuksia ja pohdintaa herättävä. Kivoja palautteita olen nyt saanut palautekyselyynkin. Tein näistä koosteen eteenpäin, ja vaikuttaa siltä, että mallista tykättiin todella, Ahti-Heikkinen sanoo.
Seuraava toteutus on jo työstössä
Toteutukselle on luvassa jatkoa jo pian: syksyllä vastaavaan toteutukseen kutsutaan loputkin 16 hallinnollista isännöitsijää.
– Uskoisin ja toivoisin, että voimme jatkaa vastaavia kokonaisuuksia myös tulevaisuudessa. Vein kerätyt palautteet eteenpäin ja tein analyysin pilottitoteutuksesta. Tällainen toteutus ei ole yhteen ammattiryhmään sidoksissa, joten toivottavasti muutkin hyötyvät tästä mallista. Minulle heitettiin jo palloa muutosvalmennukseen liittyen. Tiedän, että siihenkin teemaan olisi Academy of Brainilla tarjolla kokonaisuutta ’Navigoi muutosten merillä’. Luulen, että lähden sitä aihetta lähestymään tuon oppimispolun kautta, Ahti-Heikkinen sanoo.