Verkkovalmennuksien saavutettavuus: pääsevätkö kaikki verkkokursseillesi? Näkemyksiä Academy of Brainiltä ja Xoompointilta - Academy of Brain
Saavutettavuus

Suomessa yli miljoona tarvitsee saavutettavia digitaalisia palveluita esimerkiksi heikkonäköisyyden, sokeuden, värisokeuden tai oppimisvaikeuksien vuoksi. Verkkopedagogiikan mukaan selkeä ja esteetön sisältö tukee kaikkien oppimista. Saavutettava materiaali tukee myös erilaisia oppimistyylejä kuten visuaalista, auditiivista ja kinesteettistä.

Saavutettavuus on enemmän kuin tekninen vaatimus. Se tarkoittaa esteetöntä oppimista, sujuvaa käyttökokemusta ja viestintää, jossa jokainen tulee huomioiduksi. Tässä artikkelissa Academy of Brain ja Xoompoint kertovat, miten saavutettavuus toteutuu verkkovalmennuksissa käytännössä.

”Saavutettavat oppimateriaalit hyödyttävät kaikkia, riippumatta käyttäjän erityistarpeista. Xoompointin tavoitteena on kehittää saavutettavia oppisisältöjä kaikille, koska uuden oppimisen kannalta esimerkiksi selkokielen käyttö verkko-opinnoissa on jokaiselle paras tapa oppia. Teknologian avulla sama sisältö voidaan tarjota eri saavutettavuusasetuksilla, mikä vähentää sisällöntuotannon kustannuksia ja parantaa käyttäjäkokemusta laajemmassa mittakaavassa”, kertoo Xoompointin perustaja ja toimitusjohtaja Riikka Hagman.

Saavutettavuudella tarkoitetaan periaatteita ja tekniikoita, joita on noudatettava digitaalisten palveluiden suunnittelussa ja kehittämisessä, jotta ne olisivat kaikkien käyttäjien saavutettavissa. Lisäksi Suomen laissa on säädetty, että digitaalisten palveluiden tulee täyttää tekniset saavutettavuusvaatimukset, palvelusta tulee löytyä saavutettavuusseloste ja käyttäjillä tulee olla mahdollisuus antaa palautetta siitä.

Academy of Brain on huomioinut saavutettavuuden verkkovalmennuksissa monin tavoin ja jatkaa työtä sen edistämiseksi. Academy of Brain on WCAG-ohjeistuksen (Web Content Accessibility Guidelines) mukaan AA-tasoinen.

”Saavutettavuus on liiketoiminnan ja oppimisen kannalta olennaista. Haluamme, että mahdollisimman moni voi oppia verkkovalmennuksistamme, koska erilaisissa organisaatioissa työskentelee erilaisia ihmisiä. Esimerkiksi värejä voi nähdä eri tavoin ja siksi korjasimme valmennusvideoidemme värikontrasteja kirkkaammiksi. Fonttien koko on nykyään myös suurempi ja asensimme videoihin mahdollisuuden katsoa ne tekstityksillä. Sisällöt toimivat myös kuunneltuina”, kertoo Academy of Brainin toimitusjohtaja ja perustaja Toni Toivanen.

Saavutettavuudessa huomioidaan digipalvelun tekninen toteutus, helppokäyttöisyys ja sisältöjen selkeys ja ymmärrettävyys. Ymmärrettävyydellä tarkoitetaan selkeää kielen käyttöä, helppolukuista tekstiä ja monikanavaista videon, kuvien, äänen ja tekstin hyödyntämistä.

”Kaikilla ihmisillä pitäisi olla samanlainen mahdollisuus hyötyä valmennuksistamme. Mikro-oppimisen sisältömme on suunniteltu kestoiltaan lyhyiksi ja ytimekkäiksi ja yksi mikro-opinto kestää noin viisi minuuttia. Valmennusvideoidemme sisällöt on myös suunniteltu selkeiksi ja pilkotuiksi kokonaisuuksiksi, jotta aiheiden ymmärtäminen on helppoa. Tämän jälkeen valmennuksemme ohjaavat itsereflektioon ja jaettuun reflektioon, jotka tukevat oppimista”, kertoo Academy of Brainin pääpsykologi ja perustaja Ville Ojanen.

7 vinkkiä saavutettavien verkko-opintojen suunnitteluun

1. Luo selkeä ja yksinkertainen rakenne
  • Käytä loogista ja ennustettavaa kurssirakennetta.
  • Luo selkeä navigointi ja mahdollisuus palata aiempiin sisältöihin helposti.
  • Vältä liiallista tiedon määrää yhdessä näkymässä.
2. Tee oppimisesta monikanavaista
  • Käytä tekstiä, kuvia, ääntä ja videoita, jotta oppijat voivat hyödyntää itselleen parhaita tapoja omaksua tietoa.
  • Tarjoa vaihtoehtoisia tapoja suorittaa tehtävät. Vaihtoehtoja voivat olla esimerkiksi kirjallinen vastaus, äänitallenne tai kuvallinen esitys.
3. Selkokieli ja visuaalisuus
  • Käytä lyhyitä lauseita ja vältä monimutkaisia termejä.
  • Käytä yksinkertaisia, helposti ymmärrettäviä fontteja ja värikontrasteja.
  • Käytä kuvia ja infografiikkaa tukemaan tekstisisältöjä.
4. Luo oppijalle mahdollisuus harjoitella, toistaa ja edetä omaan tahtiin
  • Anna oppijoille mahdollisuus toistaa sisältöä useita kertoja.
  • Tarjoa mahdollisuus edetä kurssilla omaan tahtiin ilman aikapaineita.
  • Käytä vaiheittaisia tehtäviä, joissa vaikeustaso kasvaa vähitellen.
5. Interaktiivisuus ja käytännönläheisyys
  • Käytä pelejä, harjoituksia ja simulaatioita tukemaan oppimista.
  • Luo käytännönläheisiä esimerkkejä ja tilanteita, joita oppijat voivat soveltaa omassa työssään.
6. Motivointi ja myönteinen palaute
  • Käytä selkeitä ohjeita ja rohkaisevia viestejä.
  • Tarjoa välitöntä palautetta harjoituksista, jotta oppija voi korjata virheitä ja oppia niistä.
  • Mahdollista oppimisen seuranta ja saavutusten merkitseminen.
7. Saavutettavuus ja tekninen helppokäyttöisyys
  • Kurssin tulee toimia eri laitteilla ja selaimilla.
  • Käytä tekstitysmahdollisuuksia videoissa ja mahdollisuutta kuunnella tekstit luettuina.
  • Varmista, että kurssi toimii myös ruudunlukijoilla ja muilla saavutettavuustyökaluilla.

Kaikki käyttäjät hyötyvät, kun saavutettavuus huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa. Se on oppimisen tasa-arvoa käytännössä.

Lisätietoja:

Toni Toivanen, toimitusjohtaja, perustaja, [email protected], +358 40 531 4647

Riikka Hagman, verkkopedagogi, toimitusjohtaja, perustaja [email protected] +358 40 503 6684

Academy of Brain lyhyesti:Academy of Brain:in missiona on tukea inhimillistä työelämää. Academy of Brain tarjoaa tieteeseen pohjautuvia verkko-oppimissisältöjä yrityksille, jotka haluavat taata kestävän tulevaisuuden tekoälyn muuttaessa maailmaa. Academy of Brain on psykologi, FT Ville Ojasen ja Toni Toivasen perustama startup. Yrityksen kotipaikka on Helsinki. www.academyofbrain.com

Xoompoint Oy lyhyesti: Xoompoint on verkko-oppimisen asiantuntijatalo. Xoompointilta saa ratkaisut kaikkiin digioppimisen tarpeisiin – sisällöntuotantoon, verkko-oppimisteknologiaan ja verkkopedagogiikkaan. Xoompointilaiset tukevat ja opastavat kaikissa yrityksen verkkokouluttamisen vaiheissa. Xoompoint on perustettu vuonna 2014 ja sen kotipaikka on Turku. www.xoompoint.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *