Työelämätaidot strategian jalkauttajana | Academy of Brain

Strateginen oppiminen on nouseva trendi, joka näkyy vahvasti asiakkuuksissamme. Toteutamme vuosittain kymmenittäin valmennuskokonaisuuksia, joissa työelämätaidot toimivat strategian jalkauttajana. Lue miten olemme siirtyneet asiakkuuksissamme valmennussisältökumppanista strategiseksi kumppaniksi. 

Strategiaan kytkeminen – millä työelämätaidoilla edistetään strategisia painopisteitä?

Strategiaan kytkeminen lähtee liikkeelle strategisista tavoitteista keskustellen. Tyypillisesti asiakas näyttää palaverissa strategista suunnitelmaansa ja avaa tilannetta sanallisesti tuoden esiin painopisteitä. Keskustelun myötä tilanne tarkentuu ja lopulta sovitaan strategisten materiaalien lähettämisestä.

Learning Success Management -tiimi sovittaa tietojen pohjalta sisältöjä materiaalien ja keskustelujen mukaisiin painopisteisiin. Sovittamisessa huomioidaan niin asiakkuuteen kuuluvat Academy of Brain sisällöt, asiakkaan muut sisällöt sekä Academy of Brainin koko katalogi. Sovituksen pohjalta tehdään strategian jalkauttamiseen tähtäävä sisältösuunnitelma.

”Sovittaminen tapahtuu sekä avainsanojen ja kuvausten avulla, eli ei katsota vaan että kehitettävänä on tiimityö, sinne sopii kaikki meidän yhteistyösisältömme, vaan jos strategiassa kuvaillaan vaikkapa arvostavaa kulttuuria, tiedon jakamista ja luottamuksen ilmapiiriä, niin mietitään sisällöt näihin. Tällöin peilataan asiakkaan hyödynnettävissä olevia AoB-sisältöjä, asiakkaan muita sisältöjä sekä AoB:n muita sisältöjä tarpeisiin ja tehdään ehdotukset.” -Iines Vuorjoki, Learning Success Manager

Asiakas voi luottamuksellisesti toimittaa heidän strategiset painopisteensä meille ja me pohdimme, että mitkä sisällöt auttavat jalkauttamaan strategian. Lopputuloksena on valtava ajan säästö. Asiantuntijamme etsivät nopeasti ja ketterästi tilanteisiin ja tarpeisiin sopivat sisällöt sellaisella tasolla, jossa syvennytään sisältöihin otsikoita ja kuvauksia syvällisemmin. Tällöin sovittaminen tapahtuu tarkastelemalla mitä videon sisällä puhutaan, mistä näkökulmasta aihetta tarkastellaan ja ketä puhutellaan.

”Jos asiakkaalla on koko meidän kirjastomme, hänellä olisi n. 500 videota yhteensä, josta pitäisi jotenkin hoksata mikä sopii mihinkin. Tämän kartoittaminen veisi asiakkaalta huomattavasti aikaa.” – Iines

Mitä seuraavaksi? Tarvittavat sisällöt on nyt valittu sisältösuunnitelmaan, jonka hyväksymisen jälkeen voimme edetä vuosisuunnitelman laatimiseen. Tällöin ryhdytään pohtimaan aikataulua. Tutustu alla vuosisuunnitelmaan ja sen hyötyihin.

Työelämätaidot strategian jalkauttajana

Vuosisuunnitelma – mitä työelämätaitoja ja milloin?

Vuosisuunnitelmavaiheessa pohditaan mitä sisältöjä nostetaan milloinkin ja missä kanavissa (oppimisalusta / intranet / pikaviestimet), sekä mille kohderyhmille. Konkreettinen lopputulos on usein viestintäkello, jossa on aikataulutettu teemat ja niihin liittyvät markkinointitekstit. 

Vuosisuunnitelmassa otetaan huomioon asiakkaalla soljuvat prosessit, esim. palautekeskustelut, kehityskeskustelut, hyvinvointiviikot, turvallisuuspäivät ja loma-ajat. Näin saadaan vaikuttavuutta jo sillä, että valmennusteemat tulevat sellaisiin aikoihin, kun aihetta käydään muutenkin läpi. Mahdollisuuksien mukaan viestit voi automatisoida lähtemään esim. Intraan tai sähköpostiin, jolloin viestintä rullaa taustalla, eikä asiakkaan tarvitse sitä enää miettiä.  

Vuosisuunnitelmaa laadittaessa säästetään jälleen asiakkaan aikaa ja resursseja. Vuosisuunnitelma on myös hyvä tapa tuoda oppiminen ja strategia yhteen kaiken muun organisaation toiminnan kanssa.” – Iines

Käytännön toteutus – Miten työelämätaidot jalkauttavat strategiaa?

Kun vuosisuunnitelma on hyväksytty, on jäljellä enää käytännön toteutus asiakkaan päässä. Tähän vaiheeseen liittyy olennaisesti aikaisemmin mainittu vuosikello, valmiit viestintämateriaalit ja viestinnän automatisointi. Mutta olennaisesti myös oppimisympäristön suunnittelu ja sommittelu – teemat voidaan kategorisoida strategian tai vaikkapa arvojen mukaan – näin henkilöstölle tulee strategia selkeästi näkyviin myös oppimisympäristössä.

Tässä vaiheessa astuu mukaan myös muu learning success management –toiminta. Asiakkaalle nimetty learning success manager seuraa ja tukee asiakkaan onnistumista. Katsomme yhdessä raportteja, pohdimme, miten viestintä on toiminut, ja kehitämme materiaaleja tarpeiden mukaan. Käymme läpi onnistumisia ja haasteita ja kehitämme yhdessä toimintaa palautteiden perusteella. Pidämme kvartaalittaisia palavereita asiakkaiden kanssa – joskus useamminkin, tarpeen mukaan. Tilanteet usein muuttuvat vuoden tai kuukausienkin aikana, olemme valmiita päivittämään suunnitelmaa ja viestintämateriaaleja, sekä pohtimaan erilaisia oppimista tukevia tekijöitä.

”Kun lähdetään tuomaan oppimisen kautta strategiaa näkyville, toimii se myös hyvänä työkaluna esimerkiksi esihenkilöille. He voivat tarkastella omaa tilannettaan tiimissä ja suunnata kehitystä heidän tarpeisiinsa nähden. Jos oppimisalustalla tai viestinnässä tuodaan selkeästi esiin strategiset kehityskohteet, esihenkilö voi sieltä etsiä tiimilleen sopivaa sisältöä. Tämä ei siis auta vain HR:ää vaan sekä johtoa, esihenkilöitä, tiimejä ja yksilöitä.” – Iines

Työelämätaidot strategian jalkauttajana 2

Olemme apunasi strategian jalkauttamisessa

Strategian jalkauttaminen ei ole yksittäinen hanke vaan pitkäjänteinen prosessi. Tuemme strategista oppimista sovittamalla painopisteidenne mukaiset työelämätaitosisällöt, suunnittelemalla vuosisuunnitelman viesteineen ja tukemalla henkilöstönne oppimista lisäämällä henkilöstönne reflektiivistä osaamista.

Onnistumisen reseptimme yhdistää arjen jatkuvaa oppimista, vuorovaikutteista kommunikaatiota, yhteisöllisiä opintopolkuja, vaikuttavuuden seurantaa ja onnistumisten näkyväksi tekemistä.

Keskustellaanko siitä, miten työelämätaidot voisivat jalkauttaa strategiaa myös teillä?

LSM-tiimi apunasi strategian jalkauttamisessa

Keskustellaanko teidän strategianne jalkauttamisesta?

Varaa keskustelu