Työkaveruudessa on kyse arjen yhteistyösuhteista, siitä millaisessa ilmapiirissä ihmiset tekevät yhteistyötä. Hyvä työkaveruus rakentuu tutkimusten mukaan neljän peruspilarin ympärille:
Työkaveruuden kehittäminen on haasteellinen prosessi. Aivojemme kyky ylläpitää ihmissuhteita on rajoitettu. Työkaveruus on lisäksi jatkuvassa muutoksen tilassa, eikä yksiselitteisiä sääntöjä suhteiden kehittämiseen ole. Yksilö ja työyhteisö voi kuitenkin oppia ymmärtämään työkaveruutta, sen vaiheita ja niihin liittyviä strategioita ja toimintatapoja.
Onnistunut työkaveruuden kehittäminen lähtee liikkeelle työkaveruuden perusteiden oppimisesta. Näitä ovat muun muassa käsitykset siitä, mitä työkaveruus on, mitkä ovat sen hyödyt, miten toimia yksilönä työyhteisössä ja miten työyhteisö vaikuttaa työkaveruuteen
Kun perusteet ovat hallussa on aika syventyä työkaveruuden vuorovaikutukseen. Muuttuva ja yllättävä maailma tuo jatkuvasti eteen tilanteita, joissa ei voi tietää, miten tututkin ihmiset reagoivat. Työelämän monimutkaisuus tuo myös mukanaan lyhyitä työkaveruussuhteita, joiden kohdalla nopea yhteyden saaminen on onnistumisen kannalta olennaista. On siis aika pohtia työkaveruuden kysymyksiä. Miten rakennat mahdollisimman nopeasti yhteyden toiseen ihmiseen? Miten tätä yhteyttä ylläpidetään? Miten pystyt käsittelemään yhdessä muiden kanssa entistä monimutkaisempia asioita, vaikka aikaa yhteistyösuhteen rakentamiselle on vähemmän? Miten olemme yksilöiden kanssa kanssakäymisessä? Miten kuuntelet aidosti? Miten tässä kanssakäymisessä ylläpidetään hyvää henkeä? Miten ratkaistaan työkaveruudessa syntyviä ongelmia?
Kolmantena opitaan ymmärtämään erilaisia työkavereita. Toisten ymmärtämiseen liittyy paljon väärinkäsityksiä. Selitämme usein toisen epätoivotun käyttäytymisen, tai käyttäytymistä, jota emme ymmärrä, hänen pysyvillä persoonallisuuden piirteillään, kuten älykkyyden tasolla tai luontaisilla taipumuksilla. Muodostamme staattisen kuvan toisesta ja koemme, että hänen kanssaan ei pysty työskentelemään, hänen kanssaan ei tule toimeen, hän on jäykkä ajattelussaan ja toiminnassaan. Kuitenkin ymmärtämällä persoonallisuuden eroja, välttämällä ymmärryksen muodostamista toisesta pinnallisten käsitysten pohjalta ja olettamatta muiden kokemusten olevan samanlaisia kuin omamme, voimme parantaa vuorovaikutusta muiden kanssa.
Viimeisenä syvennetään työkaveritaitoja perehtymällä työkaveruuteen erilaisissa tilanteissa ja vaiheissa. Pohditaan näihin liittyviä strategioita ja erilaisia haastavia tilanteita. Kuinka meidän tulisi reagoida työkaveruuden eri tilanteissa ja vaiheissa? Mikä strategia sopii mihinkin työkaveruuden vaiheeseen?
Mitä hyötyä hyvästä työkaveruudesta on? “Teen vaan työni ja tehkööt muutkin työnsä – mitä sitä turhia pohtii ja monimutkaistaa asioita?” Yhteistyö on jokaisen ihmisyhteisön toimintakyvyn ytimessä. Saadaksemme asioita aikaan, olemme aina riippuvaisia toisistamme. Jokainen arjen kohtaaminen vaikuttaa koko yhteisön onnistumiseen. Tämän takia työkaveruus on keskeinen voimavara yhteisössä.
Hyvän työkaveruuden neljä hyötyä tutkimusten mukaan:
Työkaveruus -valmennuspaketti on suunniteltu asiantuntijatiimien hyvinvoinnin ja onnistumisten lisäämiseen. Paketti tarjoaa käytännönläheisiä valmennuksia, jotka keskittyvät hyvän työkaveruuden perusteisiin, tehokkaaseen vuorovaikutukseen sekä erilaisten työkavereiden ymmärtämiseen ja arvostamiseen.
Kehitämme työkaveruustaitoja tutkitun tiedon, mikro-oppimisen ja reflektion keinoin:
Näillä eväin syntyy aitoa muutosta – henkilöstöstäsi tulee resilienttiä, paremmin voivaa ja tuloksekkaampaa.
Työkaveruus -valmennuspaketti sisältää laajan joukon työkaveruutta kehittäviä valmennuksia:
”Erinomainen kurssi, sain tästä varsin paljon irti ja pysäytti miettimään että missä voisin olla parempi työkaveri. Suosittelen tätä jokaiselle joka kokee että työympäristöä voisi olla hyvä kehittää eteenpäin ja työkaverisuhteita parantaa. Videot olivat sopivan mittaisia ja kertoja / opettaja oli selkeä mutta mukaansatempaava.”
”Sain tästä paljon vinkkejä, kuinka olla hyvä kollega!”
”Hauska ja mielenkiintoinen. Helposti sovellettavissa.”
”Arvokasta ajateltavaa ja pohdintaa oman ajattelun kehittämiseksi.”
Ratkaisumme ytimessä on kyky reflektoida – sekä yksilöinä että ryhmänä. Reflektointi ei ole vain yksilötaito; se on jotain, mitä tiimit voivat tehdä yhdessä oppiakseen kokemuksistaan, sopeutuakseen uusiin tilanteisiin ja tukeakseen toisiaan täyden potentiaalinsa saavuttamisessa. Kun tiimit tekevät reflektoinnista säännöllisen tavan, se muuttaa heidän vuorovaikutustaan, ongelmanratkaisuaan ja tapaa, jolla he kehittävät uusia ideoita. Tällä on valtavasti annettavaa yksilö-, tiimi-, osasto- ja organisaation tuloksellisuudelle.
Valmennuksemme korostavat reflektointitaitoja, koska ne ovat keskeisiä kestävän työelämän rakentamisessa. Ohjaamme asiakkaidemme henkilöstöä käymään merkityksellisiä keskusteluja, kyseenalaistamaan oletuksiaan ja tutkimaan uusia ideoita yhdessä. Tällainen jaettu reflektointi luo vahvempia yhteyksiä ja syvempää ymmärrystä sekä kulttuurin, jossa jatkuva parantaminen on normi. Tämä on tärkeämpää kuin koskaan tekoälyn tullessa yhä aktiivisemmaksi osaksi työelämää.
Academy of Brain muuttaa mielesi käyttäytymistieteelliseen tutkimukseen perustuvien valmennusten avulla. Verkkovalmennukset kehittävät tärkeimpiä työelämätaitoja, hyvinvointia ja itsensä johtamista. Opit palautumaan ja keskittymään sekä parannat vuorovaikutustaitoja, johtamista ja tapaa toimia määrätietoisesti paineen alla. Sisällöt keskittyvät psykologisten taitojen (soft skills) kehittämiseen. Tässä muutamia esimerkkejä sisällöistämme, jotka ovat kaikki palvelussa käytössäsi:
– Academy of Brain, the science of Soft Skills learning