Monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja inkluusion (DEI) merkitys on yhteiskunnallemme ratkaisevan tärkeä ja niiden edistäminen työelämässä on oleellinen askel kohti inhimillisesti kestävää työelämää. Kutsumme yksilöt ja organisaatiot muutokseen!
DEI – Monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja inkluusio työpaikalla -valmennuksen tavoitteena on syventää ymmärrystä näiden käsitteiden merkityksestä sekä niiden periaatteista ja soveltamisesta työelämässä. Yhden kurssin aikana ei ratkaista kaikkia työelämän DEI-kysymyksiä, mutta kurssi tarjoaa tutkimukseen perustuvia työkaluja käytännön tilanteisiin sekä virikkeitä keskustelun herättämiseen.
Kurssin teemat saattavat tuntua haastavilta, ja juuri siksi niihin on tärkeä paneutua. Meillä kaikilla on ollut tilanteita, joissa emme ole olleet varmoja, miten toimia tai mitä sanoa. Jokaisen oikeus oikeudenmukaiseen kohteluun on paitsi moraalinen tavoite, myös laissa määritelty velvoite. Mutta mitä tämä tarkoittaa käytännössä?
Kurssilla tarkastelemme aihetta liittolaisuuden näkökulmasta. Liittolaisuus tarkoittaa, että etuoikeutetussa asemassa oleva henkilö, käyttää asemaansa syrjinnän vähentämiseksi ja tukee syrjittyjä. Valmennuksessa syvennymme siihen, mitä liittolaisena toimiminen tarkoittaa käytännössä – tämä on todella tärkeä ja ajankohtainen aihe!
Valmennus on saatavilla sekä suomeksi että englanniksi. Tutustu valmennusmoduuleihin alla olevien kääntökuvien avulla.
Academy of Brain muuttaa mielesi käyttäytymistieteelliseen tutkimukseen perustuvien valmennusten avulla. Verkkovalmennukset kehittävät tärkeimpiä työelämätaitoja, hyvinvointia ja itsensä johtamista. Opit palautumaan ja keskittymään sekä parannat vuorovaikutustaitoja, johtamista ja tapaa toimia määrätietoisesti paineen alla. Sisällöt keskittyvät psykologisten taitojen (soft skills) kehittämiseen. Tässä muutamia esimerkkejä sisällöistämme, jotka ovat kaikki palvelussa käytössäsi:
Tässä valmennusmoduulissa asetetaan oppimisen tavoitteet, käydään läpi johdanto, perehdytään psykologiseen turvallisuuteen ja turvalliseen tilaan sekä syvennytään liittolaisen näkökulmaan.
Tässä moduulissa käsitellään sanojen valtaa, oppimisen merkitystä osana DEI:tä, syvennytään vähemmistöstressiin ja useampaan muuhun rakenteissa olevaan syrjinnän muotoon.
Tässä moduulissa käsitellään DEI:n hyötyä, sen vaikutusta rekrytointiin ja inklusiivista johtamista.
Moduulissa syvennytään vastuullisuuteen kansainvälisten sopimusten, direktiivien ja Suomen lakien ja toimielimien kautta.
Yhteenvedon ja reflektion moduulissa sidotaan opittu yhteen ja reflektoidaan. Samalla korostetaan kielen merkitystä maailman muutoksessa.
DEI-valmennus saatavilla organisaationne oppimisalustalle ilmaiseksi. Ratkaisu on SCORM-pohjainen, joten käyttöönotto edellyttää käytännön asioiden sopimista edustajamme kanssa etäpalaverissa. Yrityspäättäjä tai HR-edustaja, voit palaveripäätöstä ennen testata valmennusta ilmaisilla testitunnuksilla.
DEI-valmennus on saatavilla organisaationne intraan tai pikaviestimiin. Ratkaisu on Vimeo-linkkeihin perustuva, joten käyttöönotto edellyttää käytännön asioiden sopimista edustajamme kanssa etäpalaverissa. Yrityspäättäjä tai HR-edustaja, voit palaveripäätöstä ennen testata valmennusta ilmaiseksi.
DEI-valmennus yksilöille Vimeo showcasena. Tämä ratkaisu sopii myös organisaatioille, joilla ei ole alustaa, intraa tai pikaviestimiä.
Suosittelemme videoiden katsomisen jälkeen keskustelemaan videoista. Yhteinen reflektio tuottaa parhaimmat oppimistulokset.
DEI-valmennus toteutettiin Ami-säätiön tukemana yhteistyössä Löytö Studion ja Deidein kanssa.
Fon Krairiksh, DEI-konsultti (Deidei)
Sakari Heiskanen, tuottaja (Löytö Studio)
Iines Vuorjoki, Learning Success Manager (Academy of Brain)
Ville Ojanen, pääpsykologi (Academy of Brain)