Psykologiset työelämätaidot yhdessä haltuun – Case Fondia - Academy of Brain
Varaa demo
Lataa Sisältökatalogi

Liikejuridiikan palveluja tarjoava Fondia on reilun vuoden ajan järjestänyt henkilöstölleen säännöllisesti Professional Development Dialogueverkkotapaamisia, joissa käydään läpi tulevaisuuden työelämätaitoja yhdessä keskustellen ja oppien. 

Fondia toimii Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Liettuassa. Fondian Knowledge Management Manager Reetta Kilpeläinen ja Ruotsin ja Baltian HR Partner Pernilla Petersson suunnittelevat ja vetävät englanninkieliset Professional Development Dialogue -tapaamiset yhdessä. 

– Toteutimme muutama vuosi sitten henkilöstölle tutkimuksen josta kävi ilmi, että työntekijät kaipaavat lisää mahdollisuuksia henkilökohtaiseen kehittymiseen. Siitä lähti ajatus toteuttaa näitä yhteisen oppimisen sessioita. Toki Fondialla on aiemminkin tarjottu henkilöstölle mahdollisuuksia nostaa oman ammatillisen kehittymisen profiilia, mutta nämä dialogit ovat uusi oppimisen tapa, Petersson ja Kilpeläinen kertovat. 

 

Year Established
Products
Team Size
Clients

Työelämätaidot käsi kädessä substanssiosaamisen kanssa


Kilpeläinen ja Petersson päättivät keskittyä Personal Development Dialogues -tapaamisissa työelämän pehmeisiin taitoihin, koska Fondia järjestää jo paljon koulutustoimintaa juridisesta substanssista ja esimerkiksi johtamisesta. He ovat yhtä mieltä siitä, että työelämätaidot ovat avainasemassa tämän hetken ja tulevaisuuden työelämässä.

– Suurin osa Fondialaisista on juristeja. Lakiasioiden vankan tuntemuksen lisäksi hyvät työelämätaidot ovat asiakkaiden kanssa työskennellessä olennaisia. On mahtavaa että voimme käydä aiheita yhdessä läpi, koska se mahdollistaa ajatusten jakamisen. Lopputulos on kattavampi kuin yksin opiskellessa, ja se myös sitoo ihmisiä yhteen, Petersson sanoo. 

– Muistan erään artikkelin muutaman vuoden takaa, jossa kuvataan nykypäivän juristin roolin sisältävän paljon erilaisia pieniä rooleja. Työelämätaidot tukevat niistä jokaista. Siksi työelämätaitoja voisi kuvata myös power skillseiksi tai tulevaisuustaidoiksi, Kilpeläinen lisää. 

 

Työelämätaitojen äärelle yhdessä joka toinen kuukausi


Aluksi työelämätaitosessioita järjestettiin kerran kuukaudessa, nyt sopivaksi rytmiksi on muodostunut joka toinen kuukausi. Ensimmäinen tapaaminen järjestettiin helmikuussa 2021, ja nyt takana on jo viitisentoista tapaamista. Aiheiksi on valikoitunut esimerkiksi psykologinen turvallisuus, resilienssi, palautteen antaminen, oppiminen, kasvun mindset ja tiimityö. Seuraavaksi teemaksi valittiin tulevaisuuden työelämätaidot. 

– Lanseerausvaiheessa oli varmasti hyvä järjestää dialogeja useammin, jotta ne tulivat kaikille tutuiksi. Nyt henkilöstö tietää jo, mistä on kyse. Harvennettu aikataulu mahdollistaa myös meille järjestäjille paremman ja keskittyneemmän valmistautumisen, Kilpeläinen sanoo. 

Tapaamisissa hyödynnetään pääosin Academy of Brainin verkkovalmennussisältöjä, ja tarvittaessa käytössä on myös muuta materiaalia. Sessioiden rakenne mukautuu aina käsiteltävän teeman mukaan. Yleensä tapaamiset koostuvat Powerpoint-esityksestä, valmennusvideoista, käytännön esimerkeistä, ajatustehtävistä sekä Mentimeter-työkalun avulla tehtävistä aktivoinneista. 

Kilpeläinen ja Petersson valitsevat aiheet yhdessä miettien, millaisiin teemoihin he ovat viime aikoina törmänneet, ja onko esille noussut toiveita. 

– Pyrimme myös jatkuvuuteen: esimerkiksi kasvun mindset -teeman jälkeen koimme luonnollisiksi jatkoaiheiksi palautteen, psykologisen turvallisuuden ja positiivisuuden. Käymme teemoja suunnitellessa läpi valtavasti Academy of Brainin valmennusvideoita ja kursseja. Olemmekin oppineet matkan varrella valtavasti, Petersson ja Kilpeläinen naurahtavat. 

Academy of Brain on tulevaisuuden työelämätaitojen valmentaja – lue lisää palvelumalleistamme!

Tapaamiset kätevästi kalenterissa


Jokaiseen tapaamiseen kutsutaan kaikki Fondian työntekijät. Teamsissa järjestettävien tapaamisten osallistujamäärä vaikuttaa tasaantuneen noin 30 osallistujaan. Tavoitteena on kasvattaa osallistujamäärää asteittain.

Kilpeläinen ja Petersson lähettävät kutsut kalenterivarauksen muodossa. Tämä käytäntö on osoittautunut toimivaksi, koska Fondialla on huomattu että kiire on yksi suurimmista esteistä osallistumiselle. Kalenterista näkee suoraan, mahtuuko tapaaminen omaan aikatauluun. 

– Henkilökohtaiselle kehittämiselle on hankala löytää aikaa käytännön työn lomasta. Juristimme oikeastaan elävät kalentereidensa mukaan – kaikki mitä siellä on, tapahtuu. Siksi se on ollut meille toimiva tapa kutsua heitä osallistumaan, Kilpeläinen kertoo. 

PDD-tapaamiset ovat Kilpeläinen ja Peterssonin mielestä loistava mahdollisuus lisätä myös Fondian toimintamaiden välistä kommunikaatiota ja yhteistyötä. Tähän mennessä eniten osallistujia on ollut Ruotsin toimipisteestä. 

– On vaikea sanoa mistä tämä johtuu, koska meillä on viestitty dialogihetkistä samalla tavalla kaikissa neljässä toimintamaassamme. Ehkä syy löytyy arjen keskusteluista – kenties Ruotsissa nämä dialogit ovat nousseet siellä aktiivisemmin esiin, Kilpeläinen pohtii. 

Jaettuja näkemyksiä ja keskustelua


Tapaamisissa hyödynnetään Mentimeter-työkalua, jonka avulla osallistujia voi aktivoida tuomaan esille omia ajatuksiaan. Kilpeläinen ja Petersson haluavat vaalia ja lisätä yhteistä keskustelua.  

– Mentimeter onkin ollut meille tärkeä tukityökalu – kysymme sen kautta kysymyksiä, joihin jokainen osallistuja voi vastata anonyymisti. Näin luomme avointa jakamisen ilmapiiriä ilman, että kenenkään tarvitsisi kertoa ajatuksistaan omalla nimellään, Kilpeläinen kertoo. 

– Mentimeterin kautta olemme kysyneet esimerkiksi, mitä osallistujat tekisivät tietyssä tilanteessa. Jokainen osallistuja tarttuu puhelimeensa ja saa sovelluksesta toimintaohjeet vastaamiseen. Annetut vastaukset näkyvät kaikille osallistujille, Petersson lisää.
 

Iloinen puolituntinen työelämätaitojen parissa

Petersson kertoo, että tapaamisista on kantautunut heille hyvää palautetta. Monet pitävät siitä, etteivät dialogit ole perinteisen tulosorientoituneita. 

– Olen itsekin huomannut, että tapaamisten ilmapiiri eroaa muista työhön liittyvistä kokouksista ja infotilaisuuksista. Näihin liittyy niin paljon lämmintä tunnelmaa ja keskustelua. Se on yksinkertaisesti iloinen puolituntinen, johon on mukava osallistua, hän sanoo.

Virallista palautetta Kilpeläinen ja Petersson eivät ole vielä keränneet, mutta jokaisen session lopussa kaikilla on mahdollisuus tuoda esille ajatuksiaan. Lisäksi osallistujat voivat painaa Teamsissa peukun ylös tai alas. Tähän mennessä kaikki peukut ovat osoittaneet ylös.   Pari päivää dialogin jälkeen kaikille kutsutuille lähetetään kooste, johon on koottu läpikäytyä materiaalia, linkit videoihin, sekä joskus pidettyjen äänestysten tuloksia. 

– Mielestäni on tärkeää muistutella tapaamisten aiheista ja dialogeista muitakin kuin niihin osallistuneita. Tämä on mielestäni hyvä keino jakaa koko henkilöstölle tehtyjä oivalluksia ja tärkeimpiä pointteja aiheesta. Toivommekin, että yhä useampi lähtisi mukaan keskustelemaan ja oppimaan, Kilpeläinen kannustaa.

Pernilla Petersson valitsi jo toteutettujen PDD-tapaamisten joukosta suosikkinsa:

”Oma suosikkini tähän mennessä on mindset -teemainen dialogi. Keskustelu oli aktiivista, ja saimme myös todella hyvää palautetta. Osallistujien ajatukset olivat hyvin rakentavia!”

Työelämätaitosisältöä yhteisiin toimistohetkiin

Lataa Sisältökatalogi

Vuoden 2022 NPS-suositteluindeksimme oli 71!

Asiakkaidemme onnistuminen on meille sydämen asia, siksi mittaamme asiakastyytyväisyyttä säännöllisesti mittaamalla NPS-lukuamme. Viimeisin lukumme oli 71 ja voimmekin ylpeänä voimme todeta, että sijoitumme parhaiden joukkoon! Haluamme jatkaa tätä tiellä eteenpäin ja kehittää toimintaamme yhä paremmaksi, joten toivomme, että jatkossakin kuulemme palautettanne, toiveitanne ja kehitysehdotuksianne.

Tilaa tunnukset
KIRJAUDU