Työyhteisötaidot esihenkilötyössä

Esihenkilön työyhteisötaidot

Työyhteisötaidot ovat toimintaympäristön ja työelämän monimutkaistuessa tärkeämpiä kuin koskaan. Esihenkilöillä on keskeinen rooli työyhteisön tehokkaassa johtamisessa. Työyhteisön ihmissuhteet ja niiden laatu määrittävät sen, miten yhteistyö toimii ja mikä puoli yksilöistä tulee esiin. Tärkeitä taitoja ovat kyky tukea yhteisöohjautuvuutta sekä tunnistaa yhteisössä muodostuvat, tavoitteiden toteutumista uhkaavat turhan kontrolloivat ja mekaaniset rakenteet. Academy of Brainin asiantuntijat, psykologi Ville Ojanen ja ylimmän johdon valmentaja Jarmo Manner tunnistavat työyhteisötaidot keskeiseksi modernin esihenkilötyön osaamisalueeksi. Löydät viisi muuta tärkeää johtamis- ja esihenkilötyön työelämätaitoa täältä.

Työyhteisötaidot: suhde työyhteisöön

Työyhteisötaidot pitävät sisällään esimerkiksi palautteen antamisen, konfliktien selvittämisen, vaikuttamisen, fasilitoinnin ja tiimitaidot.
Suhdenäkökulma:

Työyhteisön ihmissuhteet ja niiden laatu määrittävät sen, miten yhteistyö toimii ja mikä puoli yksilöistä tulee esiin. Tärkeitä työyhteisötaitoja ovat kyky tukea yhteisöohjautuvuutta sekä tunnistaa yhteisössä muodostuvat, tavoitteiden toteutumista uhkaavat turhan kontrolloivat ja mekaaniset rakenteet. 

Myönteisten työyhteisötaitojen avulla työntekijät viritetään moniulotteiseen ajatteluun ja yhteisöllisyyteen. Hyvät työyhteisötaidot näkyvät organisaatiossa niin, että ihmiset toimivat hyvin keskenään: he pohtivat, keskustelevat ja tekevät mielellään työtä ryhmissä. Tämän seurauksena tuloksellisuus ja asiakaspalvelun laatu kasvavat. Esihenkilön hyvät työyhteisötaidot näkyvät myös onnistuneessa palautteen antamisessa: palaute osataan nähdä yhteisenä oppimiskeskusteluna valtarakenteiden rinnalla.

Miten käyttöön?

Työyhteisötaitojen ydin on pitää pallo liikkeellä: asioita on tehtävä jatkuvasti näkyväksi ja otettava puheeksi. Esihenkilön tai johtajan tehtävänä on siis ylläpitää keskustelua siitä, mitä ollaan tekemässä. Työyhteisötaitojen kaikki osa-alueet nojaavat tähän periaatteeseen. Tämän myötä työntekijät kokevat psykologista turvallisuutta, minkä ansiosta he ovat valmiimpia oppimaan, toimimaan ja ottamaan riskejä. On myös tärkeää, että hankalatkin kysymykset uskalletaan nostaa keskusteluun, ja niihin liittyen osataan sopia, miten tilannetta arvioidaan seuraavalla kerralla.

Työyhteisötaitoihin liittyvät verkkovalmennuksemme:
Haluatko työyhteisötaitojen esittelyn?
Varaa esittely tästä

Muuta mieltäsi

Academy of Brain muuttaa mielesi käyttäytymistieteelliseen tutkimukseen perustuvien valmennusten avulla. Verkkovalmennukset kehittävät tärkeimpiä työelämätaitoja, hyvinvointia ja itsensä johtamista. Opit palautumaan ja keskittymään sekä parannat vuorovaikutustaitoja, johtamista ja tapaa toimia määrätietoisesti paineen alla. Sisällöt keskittyvät psykologisten taitojen (soft skills) kehittämiseen. Tässä muutamia esimerkkejä sisällöistämme, jotka ovat kaikki palvelussa käytössäsi:

Hyvinvointi

  • Aikuisen unikoulu
  • Paranna palautumistaitoja
  • Käytännön mindfulnessia
  • Arjen mielenhallinta
  • Painonhallinnan psykologia

Itsensä johtaminen

  • Ajankäytön hallinta
  • Keskittymiskyvyn ABC
  • Muutos haltuun – Kehitä paineensietokykyä
  • Mindset

Esimiestaidot

  • Parempaa palautetta
  • Näin ratkaiset konfliktit
  • Valmentava johtaminen

Yhteistyötaidot

  • Läsnäoleva vuorovaikutus
  • Huipputiimi
  • Psykologinen turvallisuus
  • Digitaalinen vuorovaikutus ja virtuaalitiimit
  • Persoonallisuus työelämässä

Asiantuntijaryhmä psykologisten työelämätaitojen taustalla

Asiantuntijaryhmämme varmistaa, että verkkovalmennussisällöt perustuvat vahvaan asiantuntemukseen, tieteelliseen tutkimukseen ja käytännön kokemukseen.

Ville Ojanen

VILLE OJANEN

Ville on aivotutkimuksesta väitellyt psykologi, jolla on yli kymmenen vuoden käytännön kokemus työelämän muutoksesta ja psykologisten taitojen valmentamisesta.

Minna Huotilainen

MINNA HUOTILAINEN

Minna on Helsingin yliopiston kasvatustieteen professori, sekä tutkii muistia ja oppimista CICERO-verkostossa aivotutkimusmenetelmillä. Lisäksi hän johtaa kansainvälistä Changing Education -maisteriohjelmaa.

Jarmo Manner

JARMO MANNER

Jarmo on kauppatieteiden maisteri, organisaatiokonsultti ja johdon valmentaja. Hänellä on 15 vuoden johtamiskokemus sekä 20 vuoden kokemus yksilöiden, ryhmien ja organisaatioiden kehittämisestä.